реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Звернення журналіста із СІЗО

23 серпня 2011 року в 20-ту річницю Незалежності України мене, Ігоря Мосійчука, а також Сергія Бевза та Володимира Шпару затримали працівники СБУ за сфабрикованими звинуваченнями в підготовці до терористичного акту. Громадськості ця справа більше відома, як справа так званих “васильківських “терористів”.

Нас звинувачують в тому, що ми нібито планували підірвати пам’ятник Леніну в м. Бориспіль. Абсурдність даних звинувачень полягає в тому, що зазначеного пам’ятника на момент нібито планування його знищення на тому місці вже не було. Він був демонтований за рішенням Бориспільської міської ради та перенесений на задвірки. В кримінальній справі по нашому звинуваченню є безліч доказів її фальсифікації і, як зазначив член слідчо-оперативної групи з розслідування цієї кримінальної справи Дмитро Єрмакович, всі ці матеріали є просто “лайном”. Це одкровення співробітника СБУ було відзняте журналістом Артемом Шевченком і продемонстровано телеканалом ТВІ.
З 1 травня 2006 року і до моменту мого затримання 23 серпня 2011 року я був головним редактором газети “Вечірній Васильків”, яка виходила в місті Василькові Київської області. Журналістиці я присвятив більшу частину свого життя. За час своєї роботи на посаді головного редактора „ВВ” я написав сотні статей, репортажів, журналістських розслідувань, що були присвячені викриттю земельних махінацій, корупції серед представників державної влади, місцевого самоврядування, міліції, прокуратури, суддів. За результатами моїх публікацій часто приймались рішення, які відновлювали законність в тих чи інших питаннях. Мої статті нерідко ставали підставою для перевірки діяльності “героїв“ опублікованих матеріалів. Стосовно деяких осіб навіть порушувалися кримінальні справи.
Звичайно, що така активність з мого боку часто-густо не подобалася фігурантам моїх публікацій. У 2007 році на мене було здійснено бандитський напад, пов’язаний з професійною діяльністю. В 2009 році Київське обласне управління юстиції абсолютно незаконно позбавило державної реєстрації “Вечірній Васильків” всупереч тому, що, згідно з українським законодавством, єдиним органом, який має право скасовувати реєстрацію засобів масової інформації, є суд. Однак, газета “Вечірній Васильків” продовжувала виходити у світ і нести до читача правдиву і неупереджену інформацію.
Часто публікації в нашій газеті ставали поштовхом для журналістів інших видань або телеканалів розвивати підняті мною теми. Так, наприклад, публікації щодо зловживань суддею Васильківського міськрайонного суду Очківським стали основою для сюжету телепрограми “Максимум в Україні”, що кількаразово демонструвався телеканалом ICTV.
Слід зазначити, що публікації в газеті “Вечірній Васильків” ніколи не були політично вибірковими. Заслуженій критиці піддавалися чиновники та політики, як з „Партії Регіонів”, так і з „БЮТ”, „Нашої України”, ВО “Свобода”. Найважливішим критерієм для газети було донесення правди до читача про діяльність тих, чи інших чиновників та політиків, незалежно від їхньої партійної чи ідеологічної приналежності. Оцінкою моєї журналістської діяльності серед громади Василькова стало обрання мене в жовтні 2010 року депутатом Васильківської міської ради, де я очолив комісію з питань регламенту, депутатської етики, законності та правопорядку, контролю за виконанням рішень міської ради. Ставши депутатом, я не відмовився від своєї позиції та переконань і продовжував викривати зловживання. Зокрема, за моїм депутатським запитом повертаються квартири інвесторам, які раніше були надані міською владою чиновникам, міліціонерам, прокурорам, суддям в будинку №5 по вул. Сонячний в м. Васильків, збудованому ТОВ “Гараздінвестбуд” . Про цей випадок повідомляло багато вітчизняних медіа.
Повертаючись до справи так званих „васильківських „терористів” хочу, від себе, від імені Сергія Бевза та Володимира Шпари щиро подякувати українським журналістам, які правдиво і неупереджено висвітлюють перебіг подій довкола неї. Перш за все, це – журналіст телеканалу ТВІ Артем Шевченко, журналіст інформаційної агенції “Поряд з Вами” Олена Білозерська, журналісти “Газети по-українськи“, Олесь Вахній, головний редактор газети “Інформ Бюлетень” Тамара Просяник та інші..
Деякі з електронних та друкованих видань, близьких до керівництва СБУ, розповсюджували щодо мене, Бевза та Шпари неправдиву інформацію. Хай це залишається на їхній совісті. Але перебіг розгляду в суді нашої кримінальної справи засвідчує, що спроби звести на нас наклеп можуть повторитися. Більше того ті, хто сфабрикував проти нас кримінальну справу, зацікавлені, щоб їхні злочинні маніпуляції не стали надбанням української громадськості. Вони прагнуть мінімалізувати увагу медіа до судового розгляду цієї кримінальної справи.
Шановні журналісти, фабрикування справи „васильківських „терористів” свідчить, що завтра до в’язниці може потрапити будь-хто. Влада, за допомогою підконтрольних їй правоохоронних органів, підкинувши вибухівку, наркотики, зброю тощо, може позбавити волі будь-якого громадянина України, зокрема й журналіста. Особливо легко це зробити, якщо інші його колеги-журналісти мовчатимуть.
Дехто говорить, що ми якісь не такі, що ми — націоналісти, дехто не поділяє наші погляди, але зараз питання не в цьому. Якщо завтра посадять нас, то післязавтра будуть саджати журналістів з ліберальними, консервативними чи будь-якими іншими поглядами.
Шановні колеги, закликаю Вас активно висвітлювати судовий перебіг кримінальної справи т. зв. “васильківських “терористів” та робити це правдиво, чесно й неупереджено.
Всю інформацію щодо фальсифікації доказів в кримінальній справі можна отримати в наших захисників. Контактний тел.: 093 914 76 74.
З повагою та надією на розуміння головний редактор газети “Вечірній Васильків”, депутат Васильківської міської ради Ігор Мосійчук.
19 01 2012
Київське СІЗО №13





Коментарі (1)
avatar
1
верю...
avatar