реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Зрадника знешкодила СБУ

Київ визнав, що організував вбивство прокремлівського українського політика під Москвою в середу.

З моменту вторгнення Росії в Україну в лютому минулого року Київ взяв на себе відповідальність за низку вбивств і нападів на проросійськи налаштованих росіян і колишніх українських чиновників, які підтримали вторгнення Москви.

Джерело в українському оборонному секторі повідомило інформаційному агентству AFP, що Служба безпеки України, СБУ, організувала вбивство Іллі Киви, колишнього українського законодавця, який перейшов на бік росіян після вторгнення Росії в країну минулого року.

Російські слідчі повідомили, що пан Кива був застрелений. Його останки були виявлені в середу в парку в передмісті Москви.

"Невідома особа здійснила постріли в потерпілого з невстановленої зброї. Від отриманих поранень чоловік загинув на місці", - йдеться в повідомленні Слідчого комітету Росії.

Російське інформаційне агентство ТАСС цитує представника поліції, який заявив, що інцидент розглядається як український замах і що тривають пошуки вбивці.

Андрій Юсов, речник військової розвідки України, заявив в ефірі національного телебачення: "Ми можемо підтвердити, що з Києвом покінчено. Це буде доля інших зрадників України, а також поплічників режиму [президента Росії Володимира] Путіна".

A. Юсов назвав Киву "одним з найбільших негідників, зрадників і колабораціоністів" і заявив, що його смерть - це справедливість.

За день до російського вторгнення пан Кива заявив, що країна "пронизана нацизмом" і що Росія повинна її "звільнити". Це риторика, яку постійно намагається поширювати російська пропаганда.

Ілля Кива написав президенту Росії Володимиру Путіну прохання про надання йому російського громадянства. Український суд заочно засудив пана Киву до 14 років позбавлення волі за державну зраду.

У середу вранці пан Кива заявив у своєму Telegram-каналі, що президенту України Володимиру Зеленському "було б краще покінчити життя самогубством".

Вибухи автомобілів

Київ загалом не коментував, чи несе він відповідальність за вбивства кількох проросійських діячів у Росії та на окупованих російськими військами частинах України.

Однак останнім часом Україна почала брати на себе відповідальність і відкрито погрожує полювати на інших колабораціоністів і зрадників.

У минулому Москва заявляла, що Україна стоїть за кількома іншими гучними вбивствами в глибині російської території.

У серпні 2022 року російська націоналістка Дар'я Дугіна загинула в результаті вибуху автомобіля під Москвою, а в квітні російський військовий блогер Владлен Татарський загинув під час вибуху в кафе в Санкт-Петербурзі.

Україна публічно не взяла на себе відповідальність за ці напади, хоча американська розвідка і ЗМІ пов'язували Київ з ними.

Також було вбито кількох українських чиновників і політиків нижчого рангу, які підтримали російське вторгнення і працювали на підтримувані Росією установи в окупованих частинах України.

В окремому інциденті на сході Луганської області України в середу в результаті вибуху замінованого автомобіля загинув промосковський депутат Луганського обласного парламенту, повідомили російські слідчі.

Олег Попов загинув, коли в його автомобілі вибухнув невстановлений пристрій, повідомив Слідчий комітет Росії. Інших подробиць не повідомляється.
ЛРТ

Фото Олега ГОЛОВАТЕНКА



Теги:Ілля Кива, Арсен Аваков, зрадники, СБУ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar