реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Життя у пестицидах

30 вересня цього року в Державному управлінні охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області відбулося засідання круглого столу, на якому обговорювався стан поводження з непридатними пестицидами та розглядалися шляхи вирішення питання їх утилізації.
Зокрема було зазначено, що в Україні, за даними інвентаризації 2008 року, непридатні пестициди розміщуються в більше ніж 3 тисячах місць зберігання, загальна їх кількість становить біля 22 тис. тонн.
За даними комплексної інвентаризації минулого року та з урахуванням змін, що відбулися протягом останнього часу, в Чернігівській області непридатні і заборонені до використання хімічні засоби захисту рослин, загальним обсягом біля 900 тонн, зберігаються в 206 місцях, з них 74 знаходяться в незадовільному стані де обліковується біля 267 тонн пестицидів та в 23 місцях – 52 тонни безхазяйних.
На сьогодні повністю звільнені від пестицидів на Чернігівщині лише Козелецький та Коропський райони.
Проблема безпечного зберігання непридатних пестицидів в багатьох районах залишається відкритою: із 900 тонн наявних 267 тонн зберігаються у незадовільному стані. Причиною незадовільного зберігання є розібрані та зруйновані склади, в деяких місцях пестициди зберігаються під відкритим небом. Така ситуація не тільки негативно впливає на оточуюче довкілля, а й спричиняє потрапляння пестицидів з атмосферними опадами в ґрунт та, в свою чергу, становить загрозу забруднення підземних водоносних горизонтів.
До такого стану місць зберігання призводять не лише об’єктивні фактори (руйнування будівель часом, відсутність господаря тощо), а й постійна «допомога» місцевих мешканців, які знімають двері, розбираються стіни, дахи.
Починаючи з 2004 року, за рахунок коштів обласного Фонду охорони навколишнього природного середовища (ОНПС) знешкоджено 183,62 тонни непридатних пестицидів. У 2008 році знешкоджено 49,34 тонн пестицидів, чим вдалося повністю звільнити 22 місця зберігання. У поточному році з вищевказаного Фонду виділено 1060 тисяч гривень на проведення утилізації пестицидів. Заплановано до знищення 52,5 тонни з 18 місць, де пестициди зберігалися у вкрай незадовільному стані. Такі роботи проводитимуться в 11 районах області.
На жаль, кошти на утилізацію пестицидів виділяються лише з обласного Фонду ОНПС. З місцевих бюджетів кошти на вирішення даного питання не виділяються, хоча ця проблема залишається постійно актуальною і повинна хвилювати не лише екологів, а й місцеві громади.

Джерело інформації: Сектор взаємодії зі ЗМІ та зв’язків з громадськістю. Орхуський центр Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області.






Коментарі (0)
avatar