реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Вона не боялась...

12 липня день пам'яті Валерії Новодворської - російської опозиціонерки, яскравої публіцистки, журналістки, нескореної в'язницями і каральною психіатрією дисидентки (1950-2014).

"Її ім'я чотири десятиліття супроводжувалося свистом куль і дивною загадкою її протистояння монстру - настільки відверто, що було страшно за неї. А вона не боялась." - Євген Сверстюк.

"А Україну бережіть, вона - надія людства. Україна - це та Русь, яка залишилася вдома. Сьогоднішній пароль вільних людей "Слава Україні!", а відгук - "Героям слава!". Будь ласка, врятуйте Україну і це єдине, що може врятувати Росію.", - Валерія Новодворська.

Вона активно підтримувала Україну і щиро вболівала, безстрашно критикуючи путінський режим. У розпал Революції Гідності 64-річна Валерія Новодворська зі зовсім не блискучим здоров'ям, попри загрозу поліцейських кийків, вийшла на "Марш миру" в Москві з плакатом "Банда Путина - Геть в Нюрнберг!".

"Сейчас, когда я пишу эти строки, советские мародеры растаскивают на части украинский и татарский Крым. Так некогда палачи на Голгофе делили скудную одежду Христа.", - Валерія Новодворська.
Народилася вона в Білорусі у родині лікарки й інженера. Пізніше родина переїхала до Москви. Навчалася в Московському інституті іноземних мов. Знала декілька мов. Їй передрікали стежку в науку, а вона обрала інший шлях.

Рано звільнившись від комуністичного обману, в 19 років організувала підпільну студентську групу, в якій обговорювалася необхідність повалення комуністичного режиму шляхом збройного повстання, поширювала в кремлівському палаці з'їздів листівки проти введення військ в Чехословаччину. Рік просиділа в тюрмі іще два роки в страшній психіатричній клініці, звідки вийшла покаліченою фізично. У її житті були десятки арештів, погрози, тортури. Майже все життя вона прожила в опозиції до Кремля.

"Українські солдати вмирають за те, щоб вижила їх країна під назвою Україна, щоб вона відірвалася від нашої проклятої, жалюгідної, рабської, злісної Росії. Вже я вам як уродженка цієї Росії кажу, я знаю, що у нас тут відбувається.", - Валерія Новодворська.

Олександр ТУРЧИНОВ



Теги:дисиденти, режим Путіна, Олександр Турчинов, Валерія Новодворська


Читайте також



Коментарі (0)
avatar