реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Влада як шлях до особистого збагачення

Згідно із рейтингом найбагатших людей України за 2011 рік, укладеним тижневиком «Фокус», політики-бізнесмени, які при Президентові Януковичі обійняли важливі урядові і державні пости, суттєво збільшили свої особисті статки. Зокрема, 25-те місце у рейтингу посіли перший віце-прем’єр Андрій Клюєв і його брат Сергій Клюєв з капіталом в 900,8 млн. дол., при цьому впродовж останнього року вартість активів Клюєвих зросла майже вдвічі.
30-те місце в рейтингу посів міністр соціальної політики Сергій Тігіпко – вартість активів зросла з 572 млн. дол. до 796 млн. дол. Активи голови Служби безпеки України Валерія Хорошковського ( 42-ге місце) зросли з 357 до 430 млн. дол. Капітал віце-прем’єра Бориса Колеснікова (59-те місце) зріс до 293 млн. дол.

«Фокус» також стверджує, що лише у 2011 році кількість українських мільярдерів зросла майже втричі – з 8 до 21 особи. Їх сукупні статки оцінені в 58 млрд. дол. Серед іноземців, які володіють українськими активами, найбагатшими виявились росіяни Вадим Новинський (2,63 млрд. дол.) та Костянтин Григоришин (2,17 млрд. дол.). Серед українських бізнесменів найбільші капітали – у Ріната Ахметова (15,59 млрд. дол.), Ігоря Коломойського (5,323 млрд. дол.) та Геннадія Боголюбова (4,98 млрд. дол.). При цьому Україна продовжує перебувати у кризі, обтяжена соціальними проблемами і зовнішніми боргами, а більшість населення живе на зарплату, що становить менше 200 доларів на місяць. Схоже, що поєднання політики і бізнесу, немислиме в Європейському Союзі та решті демократичного світу, в Україні є рецептом особистого збагачення.

Коментар Фонду «Спочатку Люди»: Середній темп зростання капіталів 50-ти найбільших українських олігархів перевищує 25% на рік. Цей показник є нереально високим навіть у порівнянні з найбільшими західними банками, на які працюють найкращі світові економісти. Їхні річні показники зростання рідко перевищують 8%. Невже наші олігархи такі геніальні підприємці? Чи, можливо, вони мають альтернативні неафішовані джерела прибутків?

Нещодавно відома інвестиційна компанія SigmaBleyzer оприлюднила звіт, згідно з яким розвиток української економіки на нинішньому етапі визначається рівнем світового попиту на сировину. Вся українська економіка не лише живе в очікуванні зростання світового попиту, але й визначається бізнесовими інтересами невеличкої групи людей. Майбутня економічна стабільність нації сьогодні практично повністю залежить від власників металургійних, хімічних підприємств та вугільних баронів, які контролюють українську економіку, а з нею і майбутнє кожного українця. Тому не варто дивуватись, що 34% українців хочуть виїхати з країни, а 39% працездатного населення це бажання вже втілили.

Може, Президент дійсно вважає, що тримає усе під контролем? Але насправді він такий самий заручник ситуації, як і всі решта. Якщо олігархи раптом вирішать змінити політичний курс, він навряд чи зможе вплинути на ситуацію. Сьогодні ця група людей контролює суди, парламент, міліцію і спецслужби, і все „завдяки” системі, у середовищі якої фактично усе купується і продається. Утім, історія вчить, що усі олігархії загинули під тиском власної жадібності. На жаль, українська олігархія навряд чи стане винятком з правила.




Теги:Тігіпко, Ахметов, Корупція, Клюєви, Верховна Рада, збагачення


Читайте також



Коментарі (0)
avatar