реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Відзначення 71-і роковин Корюківської трагедії: застереження проти злочинів проти людяності

1 березня 2014 року у місті Корюківка Чернігівської області проведено меморіальні заходи з вшанування пам’яті жертв знищення нацистськими карателями цього містечка разом із майже 7-ми тисячами його жителів.
У відзначенні 71-і роковин Корюківської трагедії взяли участь керівництво Чернігівської обласної ради, Чернігівської облдержадміністрації, Корюківського району, народні депутати України, представники Українського інституту національної пам’яті, громадськості та засобів масової інформації.

Учасники жалобних заходів поклали квіти до Меморіалу на честь героїчного опору жителів Корюківки фашистським загарбникам, який було побудовано на місці одного з наймасовіших розстрілів жителів 1 березня 1943 року під час знищення міста.
Микола Звєрєв, голова Чернігівської обласної ради, під час відкриття мітингу-реквієму наголосив на важливості зберігати пам’ять поколінь про Корюківську трагедію як найбільшу в історії Другої світової війни в Європі. Він підкреслив, що жертви вбивства нацистами в 1943 році мирного населення цього українського містечка, так і борців за свободу України – Небесної сотні, в наш час закликають всіх українців до захисту нашої Батьківщини, збереження миру.
За пропозицією голови Чернігівської обласної ради учасники жалобних заходів вшанували загиблих хвилиною мовчання.

Сергій Аверченко, народний депутат України розповів корюківчанам, що їхня трагедія йому особисто близька й зрозуміла. Рідне село Клюси Щорського району у серпні 1942 року було знищено разом із жителями, а його мати чудом врятувалася. Таке не повинно повторитися в історії нашої країни.
Народний обранець засудив агресивні дії Російської Федерації проти України в Криму.
Олег Петров, народний депутат України 3 та 4 скликань (1998-2006), та Анатолій Ладний, помічник-консультант народного депутата України Ігоря Рибакова, закликали до збереження пам’яті про жертви злочинів проти мирного населення з метою їхнього недопущення у майбутньому.

Від імені керівництва та колективу Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко, представник Інституту в області та науковий співробітник, подякував Корюківський громаді за збереження живої пам’яті про трагедію та жертви, незламну боротьбу впродовж десятиліть за відзначення пам’яті на державному рівні як українського національного символу скорботи за безневинними жертвами всіх знищених нацистськими карателями населених пунктів України.
Застереження Корюківської громади, свідків трагедії про небезпеку та недопущення в майбутньому будь-яких злочинів проти людяності за підтримки керівництва Чернігівської області та Українського інституту національної пам’яті стало потужним сигналом як в Україні в цілому, так і в області. Саме тому недавні події на Чернігівщині мали тільки драматичний, а не трагічний характер.
Проте, наголосив Сергій Бутко, минуле керівництво країни на чолі з В. Януковичем, частина політиків знехтували уроками Корюківської та інших трагедій знищення цивільного населення в роки Другої світової війни, що привело до жахливих вбивств, поранень, тортур громадян у власній державі в мирний час, тобто злочинів проти людяності. Це закликає нас до створення дієвих державних механізмів застереження та недопущення злочинів проти людяності в Україні, у тому числі за допомогою ефективнішого проведення державної політики національної пам’яті.
Представник Українського інституту національної пам’яті, як і Наталія Шелудько, голова Корюківської районної організації ветеранів України, закликали до завершення будівництва Меморіального комплексу пам’яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами, у місті Корюківка для постійного нагадування всім диктаторам та агресорам, що злочини проти людяності не мають терміну давності й прощення.

Микола Звєрєв, голова Чернігівської обласної ради, Сергій Аверченко, народний депутат України, Микола Стрілець, в.о. голови Чернігівської облдержадміністрації, Юрія Музика, в.о. заступника голови Чернігівської облдержадміністрації, Михайло Баклажко, голова Корюківської районної ради, Іван Бузак, в.о. голови Корюківської райдержадміністрації, Ігор Матюха, Корюківський міський голова, разом із представниками громадськості та науковцями відвідали Корюківський історичний музей. Людмила Бабич, начальник відділу культури і туризму Корюківської райдержадміністрації, та Оксана Толкачова, в.о. директора Корюківського історичного музею, представили музейні експозиції, присвячені історії Корюківщини, насамперед про трагедію знищення окупантами цілого міста.

Учасники меморіальних заходів також відвідали в урочищі Гай на околиці Корюківки місце будівництва Меморіального комплексу пам’яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами.
Керівники області і району разом із представниками парламенту, громадськості та науковцями поклали квіти до могил загиблих, оглянули місце будівництва Музейно-меморіального комплексу та поспілкувалися з журналістами.

Олександр Майшев
член Національної спілки журналістів України
































Коментарі (0)
avatar