реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Відставка Саакашвілі: гучна підніжка Президенту?

Українські експерти після відставки пророкують Міхеілу Саакашвілі стрімку політичну кар’єру та власну партію, а після можливих виборів Ради навіть посаду прем’єра.

7 листопада губернатор Одеської області нарешті заявив про свою відставку, про що в українських ЗМІ ходили чутки понад півроку тому.

Пан Саакашвілі звинуватив владу і президента Петра Порошенка у потуранні корупції в області та визнав, що далі працювати в таких умовах не може. Про це повідомляє сайт Бі-Бі-Сі- Україна

Його близький соратник Давід Сакварелідзе ще з літа організовував власну "антикорупційну партію", до якої мали долучитись відомі "борці з корупцією" Віталій Касько та Віктор Чумак.

За півтора роки на посаді голови Одещини Міхеіл Саакашвілі запам’ятався війною проти олігарха Ігоря Коломойського через контроль останнього над державним авіа регулятором і демонополізацію перевезень до Одеси.

Потім пан Саакашвілі гучно сварився з урядом Арсенія Яценюка через кошти на дороги в області та вплив на Одеський припортовий завод. На засіданні у президента навіть дійшло до жбурляння склянкою.

Губернатор Одещини мав конфлікт з мером Одеси та посварився зі значною частиною партії БПП у регіоні. Також він звинувачував у корупції верхівку президентської партії.

Боротьба за одеську митницю тривала з першого по останній день губернаторства.
Минулого тижня партія Саакашвілі у Грузії зазначала нищівної поразки на парламентських виборах, що експерти називають серед приводів відставки.

Грузинське фіаско

Перед парламентськими виборами у Грузії пан Саакашвілі обіцяв, що повернеться на Батьківщину захищати результат партії.
Оточення і раніше схиляло його до того, що треба займатись Україною. Але він вагався, бо мав очікування, що може повернутись до влади в Грузії
Володимир Фесенко, політолог
Проте опоненти соратників Саакашвілі отримали конституційну більшість.
"Оточення і раніше схиляло його до того, що треба займатись Україною. Але він вагався, бо мав очікування, що може повернутись до влади в Грузії", - заявив ВВС Україна політолог Володимир Фесенко.
На його думку, після поразки у Грузії в Саакашвілі лишився один вихід – політична кар’єра в Україні, яку на посаді губернатора не зробиш.
Цю думку поділяє і політолог Вадим Карасьов.
"У нього могла бути домовленість, що він лишатиметься на посту до виборів. Йдучи з посади він повертається у публічну політику й добудовуватиме партію", - вважає Вадим Карасьов.

При цьому експерт допускає, що такий рішучий крок Саакашвілі може бути індикатором, що дочасні парламентські вибори стають дедалі реальнішими.

"Це індикатор, що зондується питання перевиборів Верховної Ради. Останньою каплею стало е-декларування, яке підірвало довіру до Ради", - додав експерт.

Партія Саакашвілі

У 2016 році пан Саакашвілі об’їздив майже всі обласні центри з антикорупційними форумами. Вже тоді всі говорили про його майбутню партію, проте її так і не створили.
Це індикатор, що зондується питання перевиборів Верховної Ради. Останньою каплею стало е-декларування, яке підірвало довіру до Ради
Вадим Карасьов, політолог
Частина активістів форуму – Сергій Лещенко та Мустафа Найєм долучились до "Демальянсу".

Соратник Саакашвілі Давід Сакварелідзе, якого звільнили з посади заступника генпрокурора, ще з літа займається створенням партії. До неї мали долучитись екс-замгенпрокурора Віталій Касько та депутат Віктор Чумак.
Хоча ще у вересні в одному з інтерв’ю Міхеіл Саакашвілі запевняв, що про жодну його партію мова не йде.

"Яка партія, немає ніякої партії", - заявив він тоді журналістам.
За даними опитування групи "Рейтинг", у вересні позитивне ставлення до політика Саакашвілі складало 22% (минулого року цей показник був удвічі більшим). Підтримка Саакашвілі зараз десь на рівні із Юлією Тимошенко.

Колишній прес-аташе посольства Грузії в Україні Бачо Корчілава заявив, що відставка Саакашвілі стане початком партійного проекту.
"Це початок нового політичного проекту та бажання щось змінити. Думаю, що базою буде проект Сакварелідзе, Чумака і Каська", - заявив пан Корчілава в ефірі каналу 112.
Таку точку зору поділяють усі опитані експерти.

Професор НаУКМА та науковий директор фонду "Демократичні ініціативи" Олексій Гарань розповів ВВС Україна, що губернатор Одещини обрав для себе легший варіант.
Це початок нового політичного проекту та бажання щось змінити. Думаю, що базою буде проект Сакварелідзе, Чумака і Каська

"Замість займатись реформуванням, обрав шлях критики та безвідповідальності", - вважає пан Гарань.
Він вважає, що партія Саакашвілі може зайняти популістську нішу.

Опонент чи соратник Порошенка?
На думку Вадима Карасьова, відставка може бути узгоджена з командою президента, а тому опозицією він буде умовною.

"Не треба перебільшувати критику Саакашвілі Порошенка. Це публічна політика, критика потрібна, бо потрібно завойовувати виборця. Я б розглядав відставку як скоординовану принаймні з частиною команди Порошенка", - вважає пан Карасьов.
Він передбачає, що його партія критикуватиме владу, але рухатиметься "у стратегії та тактиці президентської команди, щонайменше – забере на можливих виборах голоси у "Батьківщини".

Руслан Бортнік також вважає, що крок Саакашвілі – це ще одна ознака початку виборчої кампанії в Україні.
Володимир Фесенко вказує, що зараз Саакашвілі отримує прекрасний шанс критикувати всіх, і президента у тому числі.

Він вважає, що його партія може щонайменше потрапити у парламент, якщо дочасні вибори стануть реальністю.
"Вона буде одна з п’яти чи шести. Претендувати на посаду прем’єра він також зможе, хоча серед його суперників буде Тимошенко та низка інших політиків", - оцінив пан Фесенко його політичні перспективи.

Його партія зможе поборотись за проходження у разі дочасних виборів. Претендувати на посаду прем’єра він зможе, але на неї претендуватиме Тимошенко і низка інших політиків
Володимир Фесенко, політолог
Однак Конституція дозволяє балотуватись в Раду тільки людям, що проживали в Україні останні п'ять років. Саакашвілі ж переїхав сюди тільки в 2014 році.

Експерти погоджуються, що певний імідж реформатора в Міхеіла Саакашвілі лишився, але похвалитись великими успіхами та проривами в Одесі він не може.
Окрім того, пан Саакашвілі встиг пересваритись з дуже багатьма політичними групами в Україні, а тому легкої політичної кар’єри в нього не буде.
З іншого боку, Бачо Корчилава зауважив, що Саакашвілі буде гнучким до найрізноманітніших політичних союзів.

А що Хатія?
Разом з паном Саакашвілі на ключові посади в Україні прийшли низка колишніх грузинських політиків.
Зараз із них найвищу посаду обіймає Хатія Деканоїдзе, яка очолює Національну поліцію та проводить її реформу.
Бачо Корчилава каже, що пані Деканоїдзе зараз "дещо в стороні" від Саакашвілі, а тому стрімкої відставки він не прогнозує.
Але, якщо вона все ж піде, то опиниться у партії Саакашвілі, прогнозує експерт.



Теги:Сакварелідзе, Хатія Деканоїдзе, вибори, відставка Саакашвілі, реформатори


Читайте також



Коментарі (0)
avatar