реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Відповідальність для порушників Правил рибальства

Відповідно до Правил любительського і спортивного рибальства любительський і спортивний лов риби і водних безхребетних для власних потреб вудкою або спінінгом дозволяється безоплатно всім громадянам України, іноземцям, а також особам без громадянства у всіх водоймах України, за винятком водойм природно - заповідного фонду, ставкових та інших риборозплідних господарствах і у радіусі 500 метрів навколо риборозплідних господарств, водоймах, спеціальне використання яких обмежене (питні, технічні, лікувальні).

Також заборонений вилов водних біоресурсів на каналах теплоенергоцентралей, підвідних та скидних каналах електростанцій, підвідних і магістральних каналах, відводах рибогосподарських та меліоративних систем, шлюзових каналах, у новостворених водосховищах (до особливого розпорядження), у верхніх б'єфах гребель на відстані ближче ніж за 500 метрів, у нижніх - на відстані в межах, встановлених п. 4. 13 цих Правил рибальства, поблизу мостів, які охороняються, в межах режимних зон охорони, у водоймах риборозплідних і товарних рибних господарств, на водоймах, що розташовані в зоні евакуації (відчуження) на територіях, радіактивно забруднених унаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС та на зимувальних ямах.

Чернігівський рибоохоронний патруль нагадує, що за порушення Правил рибальства передбачена адміністративна відповідальність, а саме:
ч. 3 ст. 85 КУпАП (порушення Правил рибальства) – передбачає попередження або накладення штрафу у розмірі від 34 до 170 грн;
ч. 4 ст. 85 КУпАП (рибальство із застосуванням заборонених знарядь лову - вогнепальної зброї, електроструму, вибухових або отруйних речовин, промислових знарядь лову особами, які не мають дозволу на промисел. Також вилов водних живих ресурсів у розмірах, що перевищують встановлені ліміти або встановлену Правилами любительського і спортивного рибальства добову норму вилову) – штраф у розмірі від 340 до 680 грн, з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника та незаконно добутих водних біоресурсів.

Також за незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом, якщо воно заподіяло істотну шкоду порушники можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності за ст. 249 ККУ. Дана стаття передбачає накладення штрафу у розмірі від 17 000 до 51 000 грн, або обмеженням волі на строк до трьох років. Ті самі діяння, якщо вони вчинені із застосуванням вибухових, отруйних речовин, електроструму або іншим способом масового знищення риби, звірів чи інших видів тваринного світу або особою, раніше судимою за кримінальне правопорушення, передбачене цією статтею караються штрафом від 51 000 до 85 000 грн або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Не варто забувати й про те, що під час незаконного вилову водних біоресурсів ви не тільки порушуєте закон, а й завдаєте непоправної шкоди природі, за що також прийдеться заплатити із власної кишені.

Згідно такс для обчислення розміру відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення громадянами України, іноземцями та особами без громадянства цінних видів водних біоресурсів у рибогосподарських водних об'єктах України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21.11.2011 № 1209, за кожен екземпляр виловленої в незаконний спосіб рибини передбачене відшкодування за нанесені збитки. Наприклад, за одну особину карася сріблястого, окуня, йоржа звичайного, верховодки (уклія), в'юна – 17 грн, підуста, плоскирки (густери) – 34 грн, краснопірки – 68 грн, клепця, синця, плітки – 85 грн, лина – 119 грн, ляща – 170 грн, в’язя, чехоні – 136 грн, амура білого, товстолоба, білизни (жереха) – 255 грн, щуки – 340 грн, сома – 425 грн, судака - 510 грн та рака - 25,5 грн.

За один екземпляр незаконно добутих, знищених або пошкоджених водних біоресурсів з числа видів, занесених до Червоної книги України, поширених на території Чернігівської області, постановою Кабінету міністрів України від 07.11.2012 № 1030, передбачена компенсація у такому розмірі: міноги української – 74 грн, йоржа носаря – 165 грн, карася золотого, миня річкового – 330 грн, марени дніпровської – 820 грн та стерляді – 48 000 грн.

Передбачена адміністративна відповідальність і за продаж заборонених знарядь лову та незаконно добутих водних біоресурсів.

Так, згідно ч. 1 ст. 85-1 КУпАП - за виготовлення, збут чи зберігання заборонених знарядь добування (збирання) об'єктів тваринного або рослинного світу, а також збут незаконно добутої продукції передбачений штраф у розмірі від 153 до 357 грн з конфіскацією цих знарядь, матеріалів та засобів для їх виготовлення;
- ч. 2 ст. 85 - 1 КУпАП - за рекламу чи розповсюдження заборонених знарядь добування (збирання) об’єктів тваринного або рослинного світу – штраф на громадян у розмірі від 850 до 1 700 грн, на посадових осіб рекламодавця або розповсюджувача реклами - від 1 700 до 4 250 грн;
- ч. 1 ст. 88 - 1 КУпАП - за порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів тваринного або рослинного світу – штраф у розмірі від 510 до 1 700 грн з конфіскацією об’єктів тваринного або рослинного світу чи без такої;
- ч. 2 ст. 88 - 1 КУпАП- за порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів тваринного або рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України - штраф у розмірі від 1 700 до 3 655 грн з конфіскацією об’єктів тваринного або рослинного світу.

Чернігівський рибоохоронний патруль закликає громадян бути сумлінними та берегти природні багатства нашого краю.

Якщо ви стали свідком порушення Правил рибальства, незаконного придбання чи збуту водних біоресурсів або зберігання чи реалізації заборонених знарядь лову, прохання оперативно повідомляти на нашу «гарячу лінію» (099) 112-13-44 та (0462) 93-75-57 (цілодобово).

за інф. Чернігівського рибоохоронного патруля



Теги:рибінспекція, правила рибальства, рибоохорона, рибоохоронний патруль


Читайте також



Коментарі (0)
avatar