реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Верховна Рада упорядковує календар свят

Народні депутати підтримали законопроект № 5496 “Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо святкових і неробочих днів” що виключає святковий день 2 травня та визнає 25 грудня (Різдво Христове за Григоріанським календарем) офіційним святковим днем в Україні. За це проголосувало 238 народних обранців.

“Ухвалені сьогодні зміни до календаря державних свят (скасування 2 травня як вихідного дня, запровадження 25 грудня як святкового та вихідного, перейменування 1 травня в День праці) - важливий крок на шляху до його впорядкування. Наступним має стати ухвалення цілісного закону, який підготував Український інститут національної пам‘яті. Новий закон дозволить нам жити в одному ритмі із країнами Європи, а не синхронно з державою агресором”, - коментує рішення народних обранців Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

Зокрема Голова акцентував, що чинний календар містить як українські свята, так і залишки радянської пропагандистської традиції, що утримує країну в минулому і використовується в гібридній війні проти України.

Нагадаємо, раніше Український інститут національної пам’яті пропонував Урядові впорядкувати календар державних свят і пам'ятних днів та підготував документ - проект закону щодо впорядкування календаря свят.

Після консультацій з громадськістю Інститут рекомендував у проекті закону визнати як традиційне свято Різдво Христове за Григоріанським календарем, що відзначається 25 грудня (після нинішнього рішення ВР – вихідний день).

Щодо впорядкування інших свят, то документ доповнено новою категорією – «Міжнародні дні», куди включені, серед інших 8 березня – День боротьби за права жінок (день буде святковим, але не вихідним) та 1 травня – День праці (буде вихідним).

Разом з тим, Інститут дослухався до побажань громадськості та включив до проекту традиційне свято – День Святої Трійці. Другий день після Великодня та Трійці (понеділок) залишається вихідним.

День Державного Прапора України відзначатиметься 4 вересня (саме цього дня підняли синьо-жовтий прапор над будівлею Верховної Ради України у 1991 році).

Законопроектом упорядковано скорботні дні й запропоновано День пам’яті жертв політичних репресій перенести з третьої неділі травня на першу неділю листопада на вшанування жертв розстрілу 3 листопада 1937 року в урочищі Сандармох, коли за вироками позасудових органів загинули понад 100 діячів української культури, науки, військових, священнослужителів – в’язнів Соловецького табору особливого призначення.

Зазначені пропозиції були обговорені у фаховому експертному середовищі, зокрема за участі експертів Реанімаційного пакету реформ та інших громадських організацій.

Прес-служба Українського інституту національної пам’яті



Теги:календар свят, УІНП, 8 березня, 1 травня


Читайте також



Коментарі (0)
avatar