реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

В чому винний Беркут?

Беркут (Aquila chrysaetos) — один з найбільших денних хижих птахів родини яструбових.
Мало хто з українців бачили на волі цього вкрай рідкісного хижого птаха з розмахом крил до 2 метрів.
На сьогодні беркут повністю зник або став дуже рідкісним птахом у багатьох регіонах світу.

Так європейську гніздову популяцію у 2004 р. оцінювали у 8,4–11 тис. пар.
В Україні наприкінці XIX — на поч. ХХ ст. гніздився не лише в Карпатах, але і на територіях сучасних Кіровоградської, Чернігівської, Житомирської, Рівненської, Дніпропетровської областей.
У 1940–1954 рр. чисельність осілої карпатської популяції не перевищувала 10–11 пар.
У середині 1960-х рр. в Карпатах налічувалось 6–8 пар.
Зараз карпатську популяцію оцінюють всього у 10–15 пар.

Цих птахів включено до Конвенції з міжнародної торгівлі вимираючими видами дикої фауни і флори (CITES) (Додаток ІІ), Боннської (Додаток ІІ) та Бернської (Додаток ІІ) конвенцій. Включено до Червоної книги України (1994, 2009) (статус − вразливий).

Звісно сьогодні, громадяни України і світу щоденно бачать і чують у ЗМІ не про цього рідкісного птаха, а про так званий «Бе́ркут» - спецпідрозділ міліції особливого призначення при обласних МВС України, який бере свій родовід з тоталітарного минулого, коли 5 грудня 1988 року були створені загони міліції особливого призначення (ЗМОП, рос. Отряд милиции особого назначения, ОМОН).

Після розпаду СРСР саме на базі штатної та матеріальної структури цього ОМОНу було створено міліцейські підрозділи швидкого реагування в усіх обласних центрах.
У різні часи «Беркут» називався батальйоном міліції швидкого реагування (БМШР «Беркут»), підрозділом міліції швидкого реагування (ПМШР «Беркут»), окремим батальйоном міліції особливого призначення (ОБМОП «Беркут»).

У ніч з 29 на 30 листопада 2013 року спецпідрозділи «Беркут» із двох областей України (Чернігівської і Луганської) та Автономної республіки Крим взяли участь у силовому розгоні студентів, які зібралися в Києві на Майдані Незалежності, внаслідок чого було госпіталізовано десятки людей.

А напередодні цього, засудженого міжнародною спільною і українським народом злочину, у понеділок о 12-00, 25 листопада 2013 року спецпідрозділ чернігівського «Беркуту» загартовував свою вправність під час брутального знищення майна молодіжної організації «Апельсин», інших організацій, що знаходилося у сквері імені Попудренка після проведеної напередодні мирної громадської акції «Чернігів обирає ЄС!»

Більш зухвалих дій проти мирних громадян, після "помаранчової" революції, коли під міськрадою 26 листопада 2004 року силовики застосували шумові гранати, чернігівці ще не бачили.

До речі, наказ про створення спецпідрозділу «Беркут» датовано 16 січня 1992 року.

Символічно, що саме 16 січня 2014 року о 12 год. 38 хв., 22 роки потому, без обговорення 188 регіоналів, 32 КПУшника і 16 позафракційних депутатів ухвали зміни до Закону України "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань", наступного дня підписані гарантом Конституції. Ці зміни знімають будь-яку відповідальність з силовиків за брутальні, незаконні дії у вчиненні ними проти мирних громадян період з 21 листопада по 26 грудня 2013 року.
Зловіщо, що цей законопроект було внесено 16 січня 2013 року сумнозвісним ще по президентських виборах 2004 року "підрахуєм" С.Киваловим і того ж дня "розглянутим" у 7 профільних парламентських комітетах.

Яке моральне право після цього це силове відомство продовжує називати свій спецпідрозділ іменем непричетного до репресій і порушення прав громадян птаха?

Чому ОМОНівці так брутально паплюжать ім’я цього рідкісного птаха, включеного до Червоної книги України?

Сьогодні кількість цих "беркутівців" у чорному у сотні разів перевищує популяцію гордих і величних птахів беркутів.

Чому захисники довкілля і громадськість не реагують на це?

Сергій Соломаха





Коментарі (0)
avatar