реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Уряд посилив залежність України від російських «ядерних» технологій – Юрій Костенко

«Абсурдом, що суперечить європейській логіці диверсифікації», назвав урядові заяви щодо будівництва спільного з РФ заводу з виробництва ядерного палива член Комітету Верховної Ради з ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки, лідер Української народної партії, один із лідерів «Нашої України» Юрій КОСТЕНКО під час передвиборчої поїздки в Полтаву.

Так політик відповів на сьогоднішнє запитання журналіста, чи дійсно будівництво заводу в кооперації з Росією – це найбільший за роки незалежності проект із забезпечення енергетичної незалежності України. Як відомо, відповідну заяву днями зробив прем’єр України Микола АЗАРОВ.

За словами Юрія КОСТЕНКА, «такий варіант «диверсифікації» від українського уряду, який ще більше посилює залежність України від Росії в сфері ядерної енергетики, не має нічого спільного зі світовими нормами». Політик пояснив, що «метою диверсифікації в будь-якій країні є розширення кола країн-постачальників ядерного палива, яке може поєднуватися з одночасним виробництвом палива на власній території з залученням країн-власників технологій». За його словами, «в ЄС з міркувань безпеки навіть національних виробників атомної енергії зобов’язують закуповувати паливо з різних джерел, – приміром, – у Франції, такий «ліміт» складає не менше 15%».

Юрій КОСТЕНКО нагадав, що «1995 року Україна в межах комплексної програми диверсифікації залучила до співробітництва американську компанію "Westinghouse", яка зацікавлена і у постачанні ядерного палива на українські АЕС, і у створенні підприємства з його виробництва в Україні». «Кремль і в 1996, і в 2008 роках обіцяв створити спільне виробництво ядерного палива в обмін на відмову від співробітництва з американцями, але роками гальмував цей проект», – зазначив політик. За його словами, «Росія в такий спосіб намагалася зірвати співробітництво з американцями та зберегти статус монопольного постачальника ядерного палива в Україну».

На його думку, «нинішня відмова уряду від співробітництва з "Westinghouse" та створення спільного підприємства з Росією призведе до остаточної прив’язки України до російських технологій, які поступаються світовим зразкам і за рівнем безпеки, і за рівнем ефективності». «Така диверсифікація немає нічого спільного зі світовим підходом», – констатував Юрій КОСТЕНКО.

Прес-служба «Нашої України»





Коментарі (0)
avatar