реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Українська трансформація Франції

Пригадалося. Франція 1960-го. Візит Хрущова до Парижу, до Шарля де Голя. І на контрасті – Франція 2024-го, Олімпіада-2024. Які разючі трансформації!

Тоді, як свідчать документи з архівів спецслужб, напередодні візиту до Франції першого секретаря ЦК КПСС Микити Хрущова москва в особі КГБ доклала рук до того, щоб понад два десятка активних українських емігрантів (Аркадія Жуковського, Любомира Ежена Гузара та ін.) французька влада тимчасово вивезла на острів Корсику – у побоюванні вчинення ними якихось провокацій стосовно радянського керівника. Вони про це згадували з болем і образою. Нині все до навпаки. Київ – у тренді, москві – червона картка.

Париж закрив двері на літні Олімпійські ігри російській збірній. Влада Франції вирішила не допускати до участі в цьому спортивному форумі низку громадян з росії, які мали працювати журналістами, фізіотерапевтами та іншим технічним персоналом. У росії скаржаться, що низку журналістів їхніх пропагандистських ЗМІ позбавили виданих раніше акредитацій на Олімпіаду. У Парижі заявили, що серед них могли бути шпигуни. Раніше росію не запросили на заходи з нагоди 80-ї річниці висадки союзників у Нормандії під час Другої світової війни через розв’язану війну проти Україні. Ще раніше оголосили персонами нон-грата російських дипломатів-розвідників і видворили з Франції… Європейська громадськість прозріває. Але як же повільно відбувалося відмивання рук після рукостискань зі Сталіном і губ після поцілунків з Хрущовим та Брежнєвим. І уявіть, як на все це десятиліттями споглядали оті тимчасові вигнанці на Корсику, які не дочекалися сатисфакції…

Це сторінки нашої непростої історії.

Олександр СКРИПНИК



Теги:Україна - Франція, Олександр Скрипник, Де Голль, Хрущов, олімпіада


Читайте також






Коментарі (0)
avatar