реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Українофоби уже воюють у Севастополі. З мертвими

НЕВІДОМІ ЗЛОВМИСНИКИ-ВАНДАЛИ РОЗБИЛИ ПАМ’ЯТНУ ДОШКУ ВИДАТНІЙ УКРАЇНСЬКІЙ ОПЕРНІЙ СПІВАЧЦІ РАДЯНСЬКОЇ ДОБИ ОКСАНІ ПЕТРУСЕНКО, ЯКА НАРОДИЛАСЯ І ПОЧАЛА СПІВАТИ САМЕ У СЕВАСТОПОЛІ. ВШАНОВУЮЧИ ЇЇ ПАМ’ЯТЬ, ПРЕДСТАВНИКИ МІСЦЕВОЇ ВЛАДИ І ГРОМАДСЬКОСТІ ДВА МІСЯЦІ ТОМУ ВСТАНОВИЛИ НА ФРОНТОНІ СЕВАСТОПОЛЬСЬКОГО ТЕАТРУ ІМЕНІ ЛУНАЧАРСЬКОГО ДОШКУ З ЗОБРАЖЕННЯМ СПІВАЧКИ І СОЛОВ’Я. У ЧЕТВЕР ДОШКУ ЗНАЙШЛИ НА АСФАЛЬТІ ПОВНІСТЮ РОЗТРОЩЕНОЮ.
Нова севастопольська влада поки що мовчить, в управлінні культури міської адміністрації Радіо Свобода сказали, що не знають, чи знайдуть кошти на відновлення розбитої меморіальної дошки. Її встановили у лютому на честь 110-річчя з дня народження видатної української співачки.

Ксенія Бородавкіна народилася в українсько-російській севастопольській родині. З дитинства їй подобалася українська мова, якої навчив її вчитель співів, і згодом вона почала відвідувати український аматорський хор «Рада», що діяв у 1917–18 роках у Севастополі. Потім вона взяла собі псевдонім Оксана Петрусенко, співала у багатьох театрах СРСР, стала провідною оперною співачкою Радянського Союзу, народною артисткою УРСР, її називали «українським соловейком».

Один із ініціаторів встановлення цієї дошки, колишній заступник голови севастопольської адміністрації, а нині професор російської філології Таврійського університету Володимир Казарін сказав Радіо Свобода, що за цим «політичним вандалізмом» стоїть «потворний шовінізм».

«Найсумніше у всьому цьому є те, що ці вандали намагаються підвести ідеологічне обґрунтування своїх дій. На севастопольських інтернет-форумах радикали, які галасливо вітають цей акт, пишуть, що раз це українська співачка, то нічого їй робити у «нашому російському Севастополі», – сказав професор Казарін.

Слідства все тривають

Представники громадськості уже висловили своє обурення цим фактом вандалізму і зажадали під правоохоронців знайти і покарати зловмисників. У прес-службі севастопольської міліції Радіо Свобода сказали, що розслідування триває.

Водночас стало відомо, що днями був зруйнований пам’ятник на могилі заслуженого артиста України, капітана 1-го рангу у відставці, соліста ансамблю ВМС України Володимира Іванова, якого називали «золотим голосом українського Севастополя». Міліція там теж проводить перевірку.

Разом із тим досі триває судове слідство з приводу нападу у квітні 2008 року групи проросійських радикалів на українських моряків і знищення ними меморіальної дошки на честь 90-річчя підняття українських прапорів на Чорноморському флоті.

автор Володимир Притула
радіо "Свобода"




Теги:українофоби, український Севастополь, севастополь, Оксана Петрусенко


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Как разъяснил «Новому Региону» руководитель ТРЦ ВМСУ «Бриз» Мирослав Мамчак, написавший украинский текст гимна и друживший с покойным, акта вандализма на могиле Иванова не было. По его мнению, осенью в фундамент монумента набралась вода, а зимой во время необычно сильных для Крыма морозов, лед расколол каменный вазон рядом с памятником. Обнаружили это только в поминальные дня после Пасхи
Театра, в котором пела Оксана Петрусенко, нет со времён войны, да и стоял он в другом месте, на Приморском бульваре. Пела недолго, во время гастролей Киевского театра оперы и балета. Факт рождения её в Севастополе значит немного, поскольку её песенная карьера начиналась на берегах Волги, в Казани. Тем не менее, власти города, читай Казарин, подсуетились и обозначили присутствие «украинского соловейка» в Севастополе. А на имена Александра Вертинского, певшего в старом здании, Леонида Собинова, давшего современное название театру, Фаины Раневской, блиставшей тут в постановках на заре своей артистической карьеры, «просвещённые» власти внимания не обратили. А что до завываний по поводу вандализма, то табличкомания, начатая на Графской пристани, раскачала маятник, который остановится не скоро, и охранять придётся многое из того, что наваяли за последние пять лет»,
avatar
2
Кто гимн написал -- Мамчак? Такова же цена и всему написаному. И причём здесь театр, где пела Оксана Петрусенко -- родилась то она в Севастополе? А украинофобы стараются всё выкорчевать в Севастополе, что напоминает об Украине? Кстати, Вертинский писал в старости, что, мол, самый большой его проступок, что предал матинку-Украину и поёт не по-украински. Так что осторожно с табличками...
avatar