реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Українець Федір із мовою Калевали

Шкода, шо досі не закінчив реконструкцію сайту Ugraina.org - "місце знань" про горизональні зв'язки України та фіно-угорських країн (переважно окупованих Москвою). Знання не просто екзотичні - вирішальні у справі розвалу Московської імперії.

Сьогодні на Ugraina.org головною новиною була би сумна звістка: помер диригент Федір Глущенко - українець, який 1971 року очолив Симфонічий оркестр Карельського радіо й телебачення.

На той момент Карелія вже 15 років як була ґвалтовно позбавлена статусу Союзної Республіки СССР (вона була 16-тою) і перетворена на Автономну Республіку - у складі РСФСР.

Для України цей момент є вкрай цікавим. Бо 1954 року до складу УССР "передано" Кримську область - із РСФСР. А Карельську ССР "передано" до РСФСР 1956 року.

Отже кордони нинішньої РФ були змінені не ОДИН раз - 1954 року. А ДВІЧІ - ще й поглиненням Карелії. Відтак, анексія Криму як акт "повернення" передбачає право і Карелії на відновлення статус-кво Карельської ССР. І проведення референдуму про ВІДОКРЕМЛЕННЯ від РФ.

Про це цілком доречно говорити у день смерті колишнього очільника Симфонічного оркестру Карельського радіо й телебачення.

Також і про те, що Глущенко теж був із теренів окупованої країни - Кубані (незаконно анексована Москвою 1918 року).

Сумно, що не встиг потрапити до пана Федора - на інтерв'ю про карельський період життя. Про це мало хто знав - більше знали Глущенка як улюбленого диригента Євгена Станковича.

Глущенко міг би розказати: Москва цінувала українців, коли йшлося про "горизонтальну взаємоасиміляцію" - приїжджий Глущенко ставав у Карелії "русскім-по-нєволє".

А який-небудь карел, якого працевлаштовували до Києва, ставав таким самим "русскім-по-нєволє".
Україна зараз у стані війни з Москвою. Але й Карелія також - з дня окупації Москвою Біломорської Карелії 1921 року.

Свою війну карели програли. У межах Республіки Карелія всього 11% карелів - це повністю КОЛОНІЗОВАНА країна. Карельська мова не має офіційного статусу - бо хитрі людці створили їх цілих ТРИ: какую із ніх прікажетє сдєлать афіціальной?

Дивлячись на Карелію, маємо розуміти ЩО могла би зробити з нами Москва. Якби не тотальний опір, якби не УПА.

Царствуйте, пане Федоре! Співайте у засвітах мовою Калевали. Не чужа Вам мова...

Ростислав МАРТИНЮК



Теги:Карелія, Федір Глущенко, Кубань, Ростсислав Мартинюк


Читайте також



Коментарі (0)
avatar