реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Українці вирізняються на словацьких виборах

Стало ясно, що у Словаччині буде другий тур президентських виборів. Але вже добре, що проукраїнський кандидат Іван Корчок став переможцем і набрав на 100000 голосів більше, ніж його переслідувач Петер Пеллеґріні - ще один ватник по типу прем'єра Фіцо (прогнози були за перемогу Пеллеґріні до речі).

Та крім власне проукраїнського кандидата-переможця 1 туру на виборах у Словаччині 3 місце посів просто українець, із давнього Попрадського анклаву - найзахіднішого терену історичної України. Це суддя Штефан Гарабин із православного села Любиці, західніше навіть самого Попрада. Його друга дружина католичка, але не виключено теж українка.

Словаччина - країна, де після Другої світової війни корінне українське населення не зазнало депортацій, але було різними маніпуляціями перейменовано на "русинів".Відтак у нас відсутні будь які "асиметричні" контакти та навіть уява про нинішній український потенціал у Словаччині. А десятий син у родині рільника з під Татр стає поважною фігурою словацького політикуму, посідає третє місце на президентських виборах - у критично важливій для нас країні в часи реставрації "дубчеківських" комуняк типу Фіцо.

А що таке православне і греко-католицьке питання у Словаччині? Вони обоє єсть питаннями винятково українськими. І шо? Нє, не чули. А між тим весь цей невидимий спадок старої, Королівської України зараз буде спливати як Атлантида. І треба буде бачити і нову єпископську катедру греко-католиків в угорській Ніредьгаза (схід Угорщини це теж старий український терен), а тоді ще побачити в румунській Трансильванії український Варадин (тепер Орадя), Деву і Бая-Маре.

І це не етнічні території - як прийнято казати, а потім оспорювати і шельмувати. Це саме династичні українські королівщини, заповітом якої у Словаччині, Угорщині і Трансильванії єсть власне український обряд - православний та унійний.

Тож привітаймо Штефана Гарабина з третім місцем у президентських виборах у Словаччині, а за Івана Корчка тримаємо кулаки у 2 турі.

На світлині: Штефан Гарабин із дружиною Марією;

Ростислав МАРТИНЮК



Теги:діаспора, Ростислав Мартинюк, Фіцо, Україна - Словаччина


Читайте також



Коментарі (0)
avatar