реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

У Швеції відкрили пам'ятник жителю Батурина

У шведському місті Крістіанстаді відбулося урочисте відкриття пам’ятника та меморіальної дошки українському гетьману Пилипу Орлику - автору Конституції, яка вважається першою демократичною конституцією на теренах Європи. Відкриття було приурочено до 300-ї річниці Конституції Орлика.

Відкриття пам’ятника й дошки на будинку, де мешкав у 1716-1719 рр. Орлик, було кілька років тому ініційовано українським посольством. Він вважається подарунком України шведському місту Крістіанстаду. Виготовила пам’ятник майстерня українських скульпторів Олеся Сидорука та Бориса Крилова за підтримки народного артиста України Богдана Бенюка та мецената Івана Омелянюка, повідомили в Посольстві України у Швеції.

Пам’ятник відкрили голова міської ради Крістіанстада Германссон та посол України в Швеції Євген Перебийніс. У своєму виступі посол привітав усіх присутніх з відкриттям пам’ятника Орлику в Крістіанстаді – першого пам’ятника видатному українцеві у Швеції, назвавши подію історичною для українсько-шведських відносин. Він також подякував всім, хто сприяв реалізації цього проекту, як в Україні, так і у Швеції. Посол зачитав привітання міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка з нагоди цієї урочистої події. Зокрема, керівник зовнішньополітичного відомства України, у своєму зверненні зазначив, що "встановлення пам’ятника гетьманові Орлику красномовно підтверджує панівний у стосунках між українською та шведською державами дух взаєморозуміння й обопільно зацікавленої співпраці". Він високо оцінив цей жест доброї волі, який, на переконання міністра, сприятиме подальшому зближенню між народами наших країн.

У краєзнавчому музеї м. Крістіанстад цього дня було виставлено для ознайомлення булаву Орлика та копію його Конституції, які були спеціально надані Лінчепінською бібліотекою та Національним архівом Швеції з цієї нагоди. Посол також передав місту пам’ятну монету "300 років Конституції Пилипа Орлику", яку буде долучено до постійної експозиції в музеї міста.

У церемонії відкриття пам’ятника взяли участь та продемонстрували свою майстерність представники Таврійського куреня Війська Запорізького Низового (м. Херсон), які прибули в Крістанстад на запрошення міста. Пам’ятник освятив священик УГКЦ у Швеції о. Мирослав Костів.

Участь у заході взяли представники керівництва міста, депутати Риксдагу (парламенту) Швеції, дипломати посольства, представники шведських культурницьких та мистецьких кіл, українських громадських організацій у Швеції, ЗМІ.

Зазначимо, що після Полтавської битви 1709 р. гетьман Орлик змушений був залишити Україну. У 1716-1719 рр. на запрошення короля Швеції Карла ХІІ, який був союзником українських козаків під час згаданих історичних подій, Орлик проживав з родиною у м. Крістіанстаді. Нині у шведських архівних та музейних установах зберігаються реліквії, пов’язані з його діяльністю. Найважливіші з них – булава (зберігається в кунст-камері Лінчепинської бібліотеки) та єдина відома оригінальна копія Конституції (Національний архів Швеції).

Ньюс ру



Теги:Батурин, гетьман Пилип Орлик, Швеція, перша Конституція Європи


Читайте також



Коментарі (0)
avatar