реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

У Коростишеві вже є пам'ятник Мартину Небабі, чернігівському полковнику

17 вересня у Коростишівському парку культури та відпочинку встановлено пам’ятник козаку Мартину Небабі, повідомляє сайт Дивосвіт Полісся.

Даний витвір мистецтва – це традиційний подарунок місту на день народження, від талановитого скульптора, знаного далеко за межами України, Віталія Рожика.

Козак Небаба, образ якого втілено у камені, відома історична постать. Родом з Коростишева, полковник Чернігівський, видатний військовий діяч XVII ст. Спочатку не належав ні до козацької еліти, ні взагалі до січового братства. Дослідники вважають, що він був міщанином .

Під час визвольної боротьби, очолюваної Богданом Хмельницьким чоловік приєднався до повстанців на чолі невеликого загону месників, які вирішили, що настав час визволяти від ненависної польської шляхти не тільки рідні краї, а цілу Україну. Козак Небаба проявив особисту хоробрість і кмітливість у битвах під Жовтими Водами, Корсунем та Зборовим. Його, звичайно, помітили і Небаба став одним з провідних воєначальників, дістав чин полковника, а потім очолив адміністративно-територіальний Чернігівський полк. Його ім'я починають називати в ряду Кривоноса, Богуна, Нечая..

Про нього згадує в поемі "Берестечко" Ліна Костенко.

І тільки в Чернігові нема навіть вулиці полковника Небаби, бо досі випукліють прізвища комуністів, енкаведистів та інших бандитів.



Теги:чернігівські полквоники, Коростишів, Мартин Небаба, перейменування вулиць


Читайте також



Коментарі (0)
avatar