реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

У чому важливість острова Зміїного?

Російські війська у четвер, 30 червня, спішно покинули острів Зміїний. Про це повідомило оперативне командування Збройних сил України "Південь", де стверджують, що це сталося "внаслідок вдало проведеного чергового етапу військової операції із завданням вогневих ударів ракетними та артилерійськими підрозділами по острову".

Згодом російські ЗМІ підтвердили інформацію про виведення окупаційних сил РФ з українського острова. В міністерстві оборони Російської Федерації назвали це "жестом доброї волі". "Російські військові завершили виконання завдань на острові Зміїний і вивели гарнізон, який там перебував", - заявили там.

Острів Зміїний з перших днів війни Росії проти України став символом українського опору, коли захисники скелястої місцевості послали російський військовий корабель - ракетний крейсер "Москва"- , кажучи цензурно, "під три чорти". Відтоді оригінальний нецензурний слоган набув величезної популярності серед українців і був увічнений "Укрпоштою" на поштовій марці. Сам же російський крейсер "Москва", який погрожував Зміїному, 13 квітня був уражений, за наявними даними, українськими ракетами "Нептун" і на другий день затонув у Чорному морі. Однак крім символічного, Зміїний має передусім і стратегічне значення.

Росія захопила острів у лютому. У травні міністерство оборони Великобританії застерегло від того, що у разі зміцнення позицій Росії на Зміїному шляхом розміщення там систем повітряної оборони та крилатих ракет, Москва зможе домінувати в усьому північно-західному Причорномор'ї.

Водночас в останні тижні українські військові дедалі частіше стверджували, що завдають серйозної шкоди російським позиціям на острові та підбивають російські судна. Тепер, коли Україна почала отримувати від західних союзників ракети більшої дальності, подальше утримання й зміцнення позицій армії РФ на острові стало серйозним викликом для росіян.

Острів Зміїний опинився у радіусі дії американських систем HIMARS, розгорнутих на українському материку. Україна лише минулого тижня отримала ці потужні ракетні системи, обіцяні і надіслані США. Крім того, на озброєнні України є й берегові протикорабельні комплекси Harpoon та самохідні українські гаубиці "Богдана", які, за даними ЗСУ, також застосовувалися для звільнення острова. "Отримання Україною протикорабельних ракет Harpoon та HIMARS наражали російські сили на острові на дедалі більший ризик", - написав у соцмережі Twitter старший науковий співробітник Інституту досліджень зовнішньої політики (FPRI) у Філадельфії Роб Лі.

Експерт відкинув твердження російської сторони про "жест доброї волі", подібно до пояснень відходу армії РФ з Київщини, та додав, що найважливішим у звільненні Зміїного є те, що "це може відкрити двері для експорту українського зерна з Одеси, що є критичним для економіки України та для глобального постачання продовольства".

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний подякував військовим Одеської області, "які вжили максимальних заходів для звільнення стратегічно важливої ділянки". За наявними даними українського командування, зараз острів вкритий пожежею, там лунають вибухи. "Остаточні результати операції дорозвідують", - зазначається у повідомленнях.

Новини про звільнення Зміїного збіглися у часі із завершенням в Мадриді саміту НАТО, де було обіцяно подальшу послідовну підтримку України. Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон заявив, що відступ росіян зі Зміїного є ознакою того, що Україна переможе у цій війні. "У підсумку стане очевидним, що Путін не зможе утримувати країну, яка не змириться з окупацією".

Скорочено. Повністю тут: Дойче Велле



Теги:Залужний, острів Зміїний, російсько- українська війна, Джонсон


Читайте також



Коментарі (0)
avatar