реклама партнерів:
Головна › Новини › Захоплення

У Чернігові лунали звуки Середньовіччя

15 лютого 2010 року в Чернігівському музичному училищі ім. Л. Ревуцького відбудеться концерт шедеврів чотирьох століть - ХVI-ХIХ – у виконанні майстра гри на ренесансних та барочних флейтах Джефрі Кохана (США) та майстра гри на лютні та синтетичній семиструнній гітарі Олега Тімофєєва (США).

Обидва музиканти є учасниками Програми ім. Фулбрайта, завдяки якій і проходить серія концертів на стародавніх інструментах “Нова музика в Україні”. Про це 15 лютого під час засідання Чернігівського прес-клубу реформ повідомив Директор Програми імені Фулбрайта в Україні Мирон Олег Стахів. Він розповів про те, що програма ім. Фулбрайта - найстаріша і найбільш авторитетна програма міжнародних академічних обмінів. За цією програмою українські студенти і викладачі можуть навчатися, проводити дослідження або викладати в США за рахунок американського уряду, як і американські вчені можуть викладати в Україні. Одним з нинішніх учасників програми є фахівець давньої музики і відомий музикант американець Олег Тімофєєв.

Олег Тімофєєв розповів, що докладає багато зусиль для того, щоб напрямок середньовічної музики розвивався. Його музична діяльність спрямована на відродження давньої музики та музичної культури. “Ті, хто грають на старих інструментах, повинні не тільки передавати музику - тут важливий контакт. Зі старих картин можемо побачити, що лютню слухали при палацах, в домашній та концертній обстановці. Пізніше - у середині XVII ст. лютня стала більш демократичним інструментом, її використовували як музичний інструмент при шинках і борделях”, - розповів Олег Тімофєєв. Він зазначив, що знайти свою інтерпретацію середньовічної музики нелегко, адже не відомо, як вона звучала в 17 столітті, наприклад, в Німеччині.

Як запевнив Джефрі Кохан, під час сьогоднішнього концерту він буде використовувати 4 різні ренесансні флейти, копії флейт XV-XVI ст., також барокові флейти - копії флейт XVII-XVIII століття, а також флейту часів Моцарта, коли цьому інструменту додали більше клапанів. Цінителі також зможуть почути, як звучить флейта, якій 180 років. “Ми намагаємося передати дух того чи іншого часу”, - відзначив Джефрі Кохан.

За словами диригента, лауреата багатьох міжнародних конкурсів Володимира Рунчака, в концертній серії “Нова музика в Україні” звучать речі авторів, більшість яких відомі вузькому колу музикантів або взагалі невідомі. “Ця музика в нас практично невідома, тому здійснюємо концертну серію під назвою “Нова музика в Україні”, видаємо аудіо-диски”, - зазначив В. Рунчак.

Це вже шостий концерт із серії семи, які проходять по містах України. Музиканти вже виступили в Ужгороді, Дніпропетровську, Одесі, Львові та Києві. Сьогодні виступають в Чернігові. Заключний виступ відбудеться в Сімферополі. Гастролі відбуваються за підтримки Посольства США в Україні, Програми ім. Фулбрайта в Україні, Національної всеукраїнської музичної спілки та концертної серії “Нова музика в Україні”.

Оксана Клименко






Коментарі (0)
avatar