реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

У Чернігові дорожчає проїзд

З 9 березня 2024 року вартість проїзду в автобусах на міських маршрутах загального користування становитиме:

12,00 грн – при розрахунку за проїзд з використанням електронного квитка + додається нова опція: можливість здійснювати пересадку між автобусами протягом 30 хв. від моменту придбання квитка;
15,00 грн – при розрахунку за проїзд безконтактною банківською карткою чи пристроєм з технологією NFC;
17,00 грн – при розрахунку готівковими коштами;
5,00 грн – для учнів закладів загальної середньої освіти Чернігова при розрахунку за проїзд з використанням електронного квитка, за наявності учнівського квитка + можливість здійснювати пересадку між автобусами протягом 30 хв. від моменту придбання квитка.
Відповідне рішення пройшло регуляторну процедуру, розлянуто виконавчим комітетом Чернігівської міської ради і погоджене Чернігівською міською військовою адміністрацією.

– Останній раз тарифи переглядалися 30 серпня 2022 серпня. За цей час зросли такі складові тарифу, як заробітна плата, вартість акумуляторів, шин та паливо-мастильних матеріалів, – пояснює заступниця начальника управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв'язку ЧМР Людмила Ніценко.

Чинний тариф для пасажирів тривалий час «утримували» на рівні значно нижчому за економічно обґрунтований, компенсуючи перевізникам різницю з бюджету Чернігівської тергромади. Після проведення актуальних розрахунків встановлено, що сьогодні проєктна вартість одного пасажироперевезення – від 12,97 до 32,80 грн, залежно від маршруту і пасажиропотоку. Якщо чинний тариф не переглянути, то це вплине на якість громадських перевезень і нівелює досягнуті результати.

Прийнято рішення застосування диференційованого підходу до оплати за проїзд.

– Це рішення не про підвищення тарифу, а про те, що тариф залишається такий самий – 12 грн. Купуйте транспортну картку, або у випадку пільговиків її отримання безкоштовне, за зверненням до департаменту соцполітики. Для власника транспортної кратки нічого не змінюється, крім того, ще додається можливість безкоштовної пересадки, що буде зручно для людей, яким це потрібно, – пояснює в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

Це має мотивувати решту пасажирів обирати саме цей спосіб розрахунку. Стимулом переходу від готівкої оплати до використання електронного квитка стане саме різниця в тарифі. Крім того, перевізникам не доведеться більше витрачати кошти на оплату роботи кондукторів, що також зменшить видатки на перевезення.

– Ми розуміємо, що цим рішення збільшуємо виручку наших перевізників, тому що чим більше людей буде сплачувати карткою, тим менше коштів зникатиме «по дорозі». Нікого не хочу звинувачути, але там, де є готівка, там завжди можуть бути зловживання. Відповідно, недоотримують перевізники, а бюджет сплачує більше компенсації, – пояснює Олександр Ломако.

Сьогодні ж можливості міського бюджету обмежені. Крім того, пріоритетними визначена підтримка Збройних сил та утримання інфраструктури.

– У нас немає в цьому році можливості в бюджеті закласти не 75, а 140 млн грн, – зазначив Ломако. – Якщо ми всі кошти відправимо на транспорт, то просядуть інші напрямки.

Пресслужба Чернігівської міської ради



Теги:громадський транспорт, Олександр Ломако, Чернігівська міська рада


Читайте також



Коментарі (0)
avatar