реклама партнерів:
Головна › Новини › Тут я живу

У Батурині поминали гетьмана Розумовського

У Батурині відзначали день народження Кирила Розумовського. На запрошення організаторів єпископ Чернігівський і Ніжинський Іларіон відвідав містечко, де звершив заупокійну літію за душею останнього гетьмана Лівобережної України.
Його преосвященству співслужив настоятель Свято-Покровського храму Батурина протоієрей Роман Кривко.

Палац Розумовського цього дня відвідали діти всіх шкіл Батурина, які прилучилися до вивчення історії та культури нашої держави. Також до містечка прибули делегації з Конотопу, Чернігова та інших міст.

Після заупокійної молитви та екскурсії по Палацу присутні поклали квіти до пам’ятника Кирилу Розумовському та відвідали Батуринську цитадель.

За словами директора Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця» Наталії Ребрової, традиція відзначення дня народження гетьмана Розумовського у Батурині розпочалася цього року вперше.

До речі, за гетьманування Кирила Розумовського Україна пережила «золоту осінь» своєї державності часів козаччини. Кирило Розумовський став гетьманом Лівобережної України в 1750-му році завдяки протекції брата Олексія Розумовського – фаворита цариці Єлизавети Петрівни. За 14 років правління Кирила Григоровича було проведено широку програму модернізації Гетьманщини. Україну було поділено на повіти, була впроваджена система шляхетських судів, активізовано розвиток торгівлі і промисловості. Кирило Розумовський був високоосвіченою людиною. Навчався в Німеччині, Франції, Італії. Був президентом Петербурзької академії наук. Останні роки, уже позбавлений влади, гетьман прожив у Батурині, де залишив одну з найбагатших в Україні бібліотек.

Прес-служба Чернігівської єпархії




Теги:ІЛАРІОН, заповідник Батурин, Батурин, УПЦ КП, РОЗУМОВСЬКИЙ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar