реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Травень -- час грамотної мульчі

У травні добрі господарі намагаються вкрити землю мульчею, адже неприкритий ґрунт під дією сонця, дощу і вітру поступово втрачає родючість, порушується його структура, утворюється ґрунтова кірка. Влітку земля перегрівається та пересушується, а взимку – переохолоджується, вимерзає коренева система рослин. Щоб захистити від несприятливих факторів ґрунт, використовують різні укривні матеріали. Мульча також пригнічує ріст бур’янів, зберігає вологу, а зимою тепло. На замульчованих грядках сприятливіші умови для росту коренів, менше шкідників. У ґрунті збільшується вміст гумусу, він стає більш рихлим, після дощу та поливу не забиваються пори.

Аби правильно укласти мульчу, треба підготувати грядку: прибрати сміття, виполоти бур’яни, викопати коріння багаторічних бур’янів. За потреби грядку поливають. Можна розкидати комплексне добриво та загорнути його граблями. По підготовленій поверхні ґрунту розподіляють мульчу шаром 5-8 см. Рихлим органічним матеріалом поверхню грядки можна прикрити повністю, але тоді, коли вона тепла і волога. Під деревами середнього розміру треба викласти мульчу радіусом 75 см, під кущами – 45 см. Її шар не повинен доходити до стовбура чи стебла, бо вони можуть загнити. Важкі суглинки не можна покривати товстим шаром мульчі, тут він повинен бути не товщим 2 см. Через деякий час краще викласти наступний шар.

Влітку шар мульчі не чіпають, а під деревами, кущами, багаторічними рослинами його не прибирають і на зиму. Наступного року викладають новий шар. Якщо грядки однорічних культур були замульчовані низинним торфом або перегноєм, його можна закопати восени, різану солому теж, але додавши азотних добрив. Грубіші матеріали – кору, тирсу тощо необхідно прибрати на компостну купу.
Торф робить глинисті ґрунти рихлими, а піщані – вологоємкими. Цей матеріал не дуже підходить для суцільного мульчування, але ним добре мульчувати восени рядки часнику, посіяне насіння овочевих культур тощо. Тріски та кора використовуються здебільшого для декоративного мульчування, це добра мульча для дерев, кущів, особливо для малини. Для дерев, ягідних культур, багаторічних овочів гарною мульчею є тирса, але свіжу тирсу необхідно перемішати з попелом та азотними добривами. З азотними добривами перемішують і різану солому. Сосновою чи ялиновою хвоєю добре замульчувати грядки суниці, бо вона запобігає розповсюдженню сірої гнилі. Крім цих матеріалів використовують спеціальні неткані матеріали, відходи виробництва льону, лушпиння соняшника, відходи вовни, папір тощо. Під кущі калини, бульденежу, якщо їх пошкоджує пильщик, можна викласти стару толь чи руберойд.

Садовий компост, викладений на грядці, покращує структуру ґрунту та вносить поживні елементи. Добре перепрілий гній при мульчуванні перемішують із верхнім шаром ґрунту. Якщо ви збираєтеся замульчувати скошеною травою, спочатку підсушіть її на сонці. Це стосується і мульчування виполотими бур’янами. При прополюванні плоскорізом Фокіна бур’яни стають ідеальною мульчею, адже їх корені підрізані на глибині кількох міліметрів. Сидерати – люпин, листова гірчиця, фацелія тощо дають прекрасну мульчу. Пасинки помідорів добре розкласти під кущами аґрусу та смородини, це убезпечить їм захист від грибних захворювань.




Теги:суглинок, Мульча, компост, піщаний грунт, кущі калини, бур'яни



Коментарі (0)
avatar