реклама партнерів:
Головна › Новини › Захоплення

Традиції голландського живопису у Чернігові

У Чернігівському обласному художньому музеї наразі проходить виставка «Традиції голландського натюрморту у європейському живописі ХVII-XVIIІ століття», яка представляє твори Готфріда Схалкена, Абрахама Ван Бейерена та інших західноєвропейських художників.
Чернігівський обласний художній музей з року в рік проводить безліч цікавих виставочних заходів та різноманітні теми, зацікавлює та ознайомлює з творчістю сучасних та тогочасних митців. Робить дозвілля більш цікавим та варіативним.
Виставка знайомить відвідувачів з колекцією 11 картин, що виконані за традиціями голландського натюрморту та розкриває позитивне відношення до земного світу ХVII-XVIIІ століття.
Представлені також твори голландської школи живопису невідомих художників, які є прикладом наслідування неперевершеної майстерності виконання у жанрі голландського натюрморту. Експозиція вражає збереженням традицій голландського живопису, дотриманням символіки та рівню тогочасного стилю.
Усі картини мають досить виразну символіку, що вдало сплітається з сюжетом, утворюючи чудовий ансамбль.
Мою увагу найбільш привернула картина Готфріда Схалкена «Маленький геній», в якій розкривається тема мінливості життя, мимохідності та нетривкості людських починань у творчій сфері, що символізується дитячою постаттю у центрі композиції. Поряд лежать старі книги (знак мудрості), музичний інструмент, атрибути науки, череп – що нагадує про те, що все у світі не вічне. Про чистоту та непорочність свідчить зображення вази з квітами, як втілення думки про стриманість та збереження духовних чеснот. Також на картині фігурує змій, символізуючи спокусу та покарання зрадою. Знакові жести рук немовляти натякають на девіз посвячених продавніх магів «Знати, вміти,змогти,мовчати».
Не менш цікавою є картина невідомого голландського художника «Вечеря в Еммаусі»,(1756 р.) де натюрморт представлено як частину жанрової композиції, присвяченої одному з пришесть Ісуса Христа. Мова йдеться про зустріч двох учнів, які йшли в Еммаус зі своїм вчителем Ісусом Христом. При цьому вони навіть не здогадувалися, хто перед ними. Тільки увійшовши до оселі та сівши за стіл, вони зрозуміли нарешті , хто такий незнайомець, який помолившись, розломив хліб і дав кожному частку.
За словами працівників музею за час існування даної виставки, вона непогано користується популярністю. Досить багато мешканців міста встигли ознайомитися з шедеврами західноєвропейської культури.
Усі картини належать фонду Чернігівського обласного художнього музею.
Виставка триватиме до 31 грудня цього року. Вихідний понеділок.
Катерина Голобурда



Теги:живопис, Нідерлавнди


Читайте також



Коментарі (0)
avatar