реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Топ 3 способи обігріву приватного будинку без газу

Раніше найпопулярнішим варіантом для приватних будинків було газове опалення. Але зі зростанням вартості газу для багатьох це стало надто дорогим задоволенням. Існують альтернативні способи обігріву приватного будинку без газу:

  • електроприлади — інфрачервоні обігрівачі, повітряно-теплова завіса, інверторні кондиціонери;
  • твердопаливні котли;
  • пічне опалення;
  • теплові насоси.

До того ж сам газовий котел та монтаж опалювальної системи вимагають великих затрат коштів та часу. А у заміських будинках та дачах іноді зовсім неможливі через відсутність доступу до газопроводу. Приведені нижче способи більш доступні та зручні.

Електричне опалення

За умови підключення будинку до електромережі та безперебійного електропостачання варто розглянути можливості різних опалювальних пристроїв. Для невеликих будинків рекомендовані інфрачервоні обігрівачі. Вони компактні, мобільні, зручні у використанні, швидко нагріваються, ефективно віддають тепло предметам та стінам у кімнаті. Остигають пристрої та нагріті поверхні, навпаки, повільно, тому економлять електроенергію. Цими приладами можна обігрівати будь-яке приміщення — жиле або нежиле. А також за потреби відкритий простір — терасу або альтанку.

Для великих приміщень, значну площу яких займають вікна та двері, більше підходить повітряно-теплова завіса. Вона нагріває повітря та потужним потоком повертає його до кімнати. Це обладнання також можна встановлювати як додаткове джерело тепла біля вікон та дверей, які часто відкривають.

Обігрів твердим паливом

Якщо в домі вже є система опалення, можна замінити газовий котел на твердопаливний. Його переваги — висока ефективність та низька вартість палива. Але є й недоліки: таке обладнання не можна ставити у жилих приміщеннях, через що доведеться облаштовувати окрему котельню. Також потрібен ретельний контроль та технічне обслуговування задля пожежної безпеки.

На твердому паливі працює також пічне опалення. Піч або камін у будинку дадуть не лише тепло, а й затишок, прикрасять інтер’єр. У маленьких нежилих приміщеннях можна поставити металеву пічку «буржуйку». 

У якості палива використовують дрова, вугілля, паливні брикети, пелети, відходи рослин. Для підтримання тепла потрібно час від часу підкидати паливо у піч або камін, що не дуже зручно. Також слід уважно слідкувати за відведенням диму назовні, аби не отруїтися чадним газом.

Тепловий насос — опалення водою

Це обладнання вважають перспективним, функціональним та економним для обігріву приватних будинків. Насос з монтажем коштує багато, але це у майбутньому компенсує суттєва економія електроенергії та мінімальні витрати на експлуатацію. Його можна встановлювати разом з газовим котлом. Також існують моделі:

  • повітряні «повітря-вода»;
  • геотермальні «вода-вода».

Для визначення ефективного способу обігріву потрібно проаналізувати параметри і стан приміщення, доступність енергоносіїв. Потім порахувати витрати на кожен вид опалення. Після цього вибір буде очевидним.






Коментарі (0)
avatar