реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Тютюновий прес-тур... без тютюну

Сьогодні, напевне, важко знайти на Чернігівщині людину, яка б не чула про компанію «Бритіш Американ Тобакко Україна», чиї виробничі потужності розташовані у Прилуках.

Цього тижня підприємство приймало чергову партію гостей – журналістів Чернігова, Києва та, звісно ж, Прилук.
Нам була запропонована доволі цікава програма прес-туру. Одразу хотілося б віддати належне нашому постійному гіду під час цього заходу – Петру Бондаренку, менеджеру із зв’язків з громадськістю, який не лише дбав упродовж всього дня про те, щоб журналісти почувалися комфортно, отримали якомога повнішу інформацію, а й працював як фаховий перекладач – він вільно володіє англійською.

Я не належу до когорти курців. Можливо, через це, трохи важкуватим у виробничих цехах видалося повітря, в якому відчувався концентрований запах тютюну. Як не дивно, багато з працівників прилуцького підприємства, з якими довелось того дня спілкуватися, також байдужі до цигарок. Але це не заважає їм працювати на одному з найбільш інвестиційно потужних підприємств Чернігівщини.

Трохи красномовних цифр

Торік «Бритіш Американ Тобакко Україна» сплатила 2,9 млрд гривень податків та зборів до бюджетів усіх рівнів, що більш ніж у 18 разів перевищило бюджет Прилук. Переважна частина цих коштів спрямована до державної скарбниці. Разом з тим бюджет Чернігівської області поповнився на 63 млн гривень, а безпосередньо до бюджету Прилук надійшло понад 15 млн гривень податків та зборів, сплачених компанією.

Сьогодні у Прилуках вважається надзвичайно престижно працювати на цьому підприємстві. Адже тут у комфортних технологічно й екологічно умовах трудяться кілька сотень працівників. Вони отримують і суттєвий соціальний пакет, і можливості для професійного росту та навчання, і пристойну заробітну плату, яка в кілька разів перевищує середню заробітну плату в Прилуках (нагадаю, що середня заробітна плата в Прилуках найвища в нашій області).

* * *
Міський голова Прилук Юрій Беркут під час прес-конференції слушно завважив, що сьогодні ставлення до підприємства разюче в бік позитивності відрізняється від ставлення 1993 року, коли «Бритіш Американ Тобакко Україна» вирішила дислокуватися у Прилуках. Тоді на різних рівнях було висловлено чимало негативних думок. Звучать вони й сьогодні. Але це не заважає підприємству постійно рухатися вперед.

У розданому нам під час прес-туру рекламному проспекті підприємства я зустріла цікаву фразу: «І хоча відсоток дорослих курців, імовірно, знижуватиметься, за багатьма оцінками, внаслідок збільшення населення земної кулі через 10 років у світі буде стільки ж споживачів тютюнової продукції, як і сьогодні».

Така думка свідчить про загальне спрямування бізнесового напрямку «Бритіш Американ Тобакко Україна» -- на планетарний масштаб. Тобто навіть якщо вся Чернігівщина раптом різко збайдужіє до сигарет (а таке, погодьтесь, уявити важко), то в планетарному масштабі це буде не дуже відчутною краплиною. Тож і вражають промислові потужності Прилуцького підприємства: тут щохвилини машини виготовляють 8000 цигарок, які пакуються у 400 пачок.

Нас люб’язно провели доволі шумними цехами. Всім нам були завбачливо видані спеціальні навушники. Щоправда, фотозйомку вести заборонили. Зате нам показали і сирий тютюновий лист, і висушений, і ферментований, і подрібнений, і продемонстрували спеціальні ємності, в яких зберігається сировина (з дотриманням певних рівнів температури, вологості тощо) – ємності обладнані спеціальними чіпами. А якщо якісь параметри не відповідатимуть чітко визначеному рівню, то механізована й комп’ютеризована лінія просигналізує про це, і сировина в подальшу обробку не піде.

До честі підприємства – тут постійно турбуються про екологічну безпеку довколишнього середовища: регулярно встановлюється найбільш сучасне обладнання, яке, скажімо, дозволяє очищати пар, що утворюється після обробки тютюну. Крім цього, прилуцьке підприємство постійно бере активну участь в різноманітніх екологічних та культурних заходах міста та області, виступає спонсором багатьох соціальних програм.

Будьмо відвертими: в сучасних економічних умовах бізнесменам усіх рівнів у нашій державі працювати дуже важко. І для інвесторів – жодних поблажок. Ба, вони перебувають навіть у більш ризикованому стані. Економічна нестабільність бізнесового поля робить зарубіжних інвесторів дуже обережними. І як їм не бути обережними, коли лише протягом останніх трьох років ставки акцизних податків у нашій державі змінювалися вісім (!) разів. Саме такі скрутні для потужних бізнесменів умови охарактеризував Андрій Криль, начальник відділу корпоративних зв'язків.

Однак мені дуже сподобався виступ директора з виробництва Раду Добреску. Він сказав, що якою б сильною не була криза, але вона колись та й закінчується, і з неї завжди виходиш набагато сильнішим, ніж був до цього. І додав:
-- Нашим завданням завжди було – вийти з кризи сильнішими, ніж увійшли в неї. Протягом останніх двох років нам це вдається.

Я задала пану Раду Добреску запитання від «Сіверщини»:

-- Що допомагає особисто Вам у кризових ситуаціях і чи є для нього усвітовому бізнесі особистості, чия діяльність є для нього прикладом.

Раду Добреску відповів, що бізнес – це взагалі така штука, яка постійно потребує дуже багато життєвих сил, і коли ти займаєшся бізнесом, а надто великим бізнесом, то немає часу розслаблятися і давати собі якісь поблажки. Великий бізнес – це постійний розвиток, постійний і невпинний рух вперед. У цьому русі для Раду Добреску немає жодних авторитетів. Але є глобальна мета – стати компанією під № 1. Сьогодні ж у світі в тютюновому бізнесі компанією № 1 вважається «Philip Morris». Відповідно, «Бритіш Американ Тобакко» займає позицію № 2, тож до досягнення мегамети доведеться чимало потрудитися.

ДОВІДКА:
«Бритіш Тобакко Україна» -- перше підприємство з іноземними інвестиціями у тютюновій галузі України, засноване 1993 року на базі Прилуцької тютюнової фабрики. Протягом своєї 120-річної історії фабрика, заснована 1889 року у селі Бродки Прилуцького повіту, зазнала чимало змін. Після створення спільного підприємства з «Бритіш Американ Тобакко» фабрику було повністю реконструйовано і на старому місці постало нове сучасне підприємство, яке повністю відповідає світовим стандартам у сфері управління виробництва, охорони праці й екологічної безпеки. Сьогодні в компанії працює 890 осіб, з них більше 430 – на Прилуцькій тютюновій фабриці. Підприємство виробляє 10 марок сигарет, обсяги виробництва у 2010 році склали 16,6 млрд штук сигарет.

* * *
Ну а від себе насамкінець додам: після відвідин сучасного тютюнового підприємства у мене не виникло жодного бажання запалити сигарету. До речі, компанія ніде й не веде за це агітацію – її продукція розрахована саме на дорослих людей, свідомих того, яку шкоду організму можуть заподіяти ті чи інші продукти споживчого ринку.

Інеса ФТОМОВА
Чернігів-Прилуки
Фото автора







Теги:Прилуки, Бритіш Тобакко Україна, Прилуцька тютюнова фарика


Читайте також



Коментарі (0)
avatar