реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Таїрова- Яковлєва дискутує з нашим Павленком

Нещодавно в Росії вийшла нова книга санкт-петербурзької дослідниці Тетяни Таїрової -- Яковлєвої про гетьмана Івана Мазепу. Книга "Иван Мазепа и Российская империя. История «предательства» має наклад лише 2 500 екземплярів.
Книга знаменна тим, що руйнує імперські міфи про "предателя" -- українського гетьмана. нагадаємо, що це вже друге ґрунтовне дослідження авторки про нашого гетьмана -- перше вийшло в популярній серії "Жизнь замечательных людей".

В цьому виданні авторка, крім всього іншого, дискутує з нашим чернігівським автором -- дослідником часів Мазепи Сергієм Павленком, автором багатокілограмових книг про гетьмана.

В газеті "День" Тарас Чухліб пише, зокрема, про нову книгу:" Гетьман Іван Мазепа, переконана Т. Таірова-Яковлєва, належав до тих пасіонарних історичних осіб, світоглядні уявлення яких формувалися в умовах політичної культури доби пізнього бароко. З огляду на це, він нічим особливим не відрізнявся від інших правителів «малих» держав Європи, адже в умовах запеклої війни між Петром І та Карлом ХІІ намагався досягнути кращого владного становища для себе, а для своєї країни — «матки бідної Ойчизни милої України Малої Росії» — кращого політичного статусу. Внесок І. Мазепи в будівництво Російської імперії автор бачить таким: «...увлеченный юношеским задором Петра, стремящегося сломать старую Россию и построить новую, европеизированную, Мазепа активно подключается к этим усилиям. Он становится важнейшим советником Петра в деле организации военных походов на юг, во внешней политике и в реформировании российского православия».




Теги:Таїрова- Яковлєва, С.Павленко, Мазепа


Читайте також



Коментарі (0)
avatar