реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Та скільки казати: не паліть сухої трави!

Лише уявіть собі, що торік на Чернігівщині за вересень-жовтень внаслідок необережного поводження з вогнем або випалювання сухої рослинності зареєстровано лише 19 пожеж. Вогнем було знищено або пошкоджено 4 житлові будинки, 7 господарчих будівель та 7 тон сіна. В цьому ж році за останні 2 місяці в області від згаданої вище причини виникло 219 пожеж, якими знищено або пошкоджено 24 житлові та дачні будинки, 52 господарчі споруди, 48 тон сіна та соломи у приватному секторі, 8,5 га кукурудзи на полях сільгосппідприємствах, 21 га настилу в лісі та близько 800 га сухої рослинності на полях і луках. Одна людина загинула.

З цим слід зазначити, що якби не оперативне реагування підрозділів Державної служби України з надзвичайних ситуацій, наслідки від пожеж могли бути набагато гіршими, а в деяких випадках вогонь міг охопити житловий сектор або значну площу лісів.

Ось кілька прикладів цьогорічних пожеж. Так, 21 вересня в с. Українське Талалаївського району від загоряння сухої трави вогонь перекинувся на поле кукурудзи місцевого аграрного товариства. Внаслідок цього вигоріло 4 га кукурудзи. З аналогічної причини 11 жовтня згоріло 4,5 га кукурудзи на полі аграрного товариства поблизу с. Високе Прилуцького району.
08 жовтня у Сосниці в осередку вогнища на власній присадибній ділянці було виявлено обгоріле тіло 76-річного господаря. Скоріш за все, що чоловік під час спалювання сміття надихався диму, внаслідок чого втратив свідомість і впав у багаття.
14 жовтня у Носівському районі виникло кілька осередків загоряння сухої трави на загальній площі близько 60 га. В ході ліквідації пожежі вогнеборці завадили полум’ю розповсюдитися на розташовані поруч житлові будинки с. Плоске.

26 жовтня поблизу с. Опеньки Козелецького району загорілася стерня на полі місцевого аграрного товариства і вогонь перекинувся на ліс. Внаслідок пожежі вигоріло 12 га стерні та 1,5 га настилу в лісі.

У зв’язку з тривожною ситуацією, що склалася з пожежами в екосистемах, рятувальники звертаються до населення з проханням дотримуватися вимог Законів України «Про охорону атмосферного повітря», «Про охорону навколишнього природного середовища» та правил пожежної безпеки. Це дозволить не стати винуватцем пожежі, уникнути зайвих матеріальних втрат та не спричинити загрозу власному життю й безпеці оточуючих Вас людей.

Якщо Ви отримали від вповноважених служб дозвіл на спалювання рослинності чи сміття, будьте уважними та обережними у поводженні з вогнем. Перш, ніж розпалити багаття, розчистіть навколо нього суху траву в радіусі 1 метра. Не розводьте вогнища у вітряну погоду. Постійно контролюйте процес горіння, адже поривами вітру або по сухій траві полум я може вмить перекинутися на житлові чи господарчі будівлі, автомобілі, лісопаркові зони тощо.

Слідкуйте за розвагами дітей, роз'яснюйте їм небезпеку пожеж, ховайте від них сірники та запальнички. Перебуваючи в лісових масивах, паркових зонах і на торфовищах, не кидайте не погашені сірники, недопалки та ні в якому разі не розпалюйте вогнища!

Андрій НЕРУШ, провідний інспектор
ЧМВ УДСНС в Чернігівській області



Теги:суха трава, пожежі, Надзвичайні ситуації


Читайте також



Коментарі (0)
avatar