реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Святий гетьмане, моли Бога за нас!

Сьогодні Свята Православна Церква згадує Святого благовірного Петра Конашевича «Сагайдачного»-Кульчицького, гербу Побуг.

Дивовижний святий. Справжній козак, успішний воїн та полководець, мореплавець, політик і дипломат. Але водночас і справжній християнин, відданий меценат та опікун Правосланої Церкви.

Нам здається, що святий гетьман Петро Сагайдачний - це безумовно визнаний український герой, якого шанують всі українці, але насправді не всі українці визнають і шанують цього святого.

Цього святого ніколи не буде шанувати так званий московський патріархат і його адепти, адже Сагайдачний не раз ходив війною на москву і навіть палив її. А цього так би мовити «гріха» московські сектанти, які вважають, що спастися можна тільки через єдність з москвою Сагайдачному ніколи не пробачать.

Але також святого Петра не шанують греко-католики, бо Гетьман Петро Сагайдачний опирався унії, яка тоді реально була антиукраїнською політичною аферою, покликаною знищити Православну Церкву в Україні, знищити окремішність та унікальність правосланої української шляхти та фактично розчинити українців в тогочасній Речі Посполитій.

Станом на 1620 рік прихильникам унії фактично вдалося добитися того, що в Україні не лишилося жодного православного єпископа. Тоді Гетьман Петро Сагайдачний, попри заборону влади Речі Посполитої ініціював відновлення української православної ієрархії. З цим проханням Сагайдачний звернувся до Єрусалимського Патріарха Феофана ІІІ, який разом з митрополитом Софійським Неофітом та єпископом Страгонським Аврамієм висвятили архімандрита Іова (Борецького) на митрополита Київського та Галицького й ще шістьох єпископів для Православної Церкви в Україні.

У 1627 році патріарх Феофан III так оцінював участь гетьмана Петра Сагайдачного у відновленні православної ієрархії та захисті Київської Церкви: «Справа була б неможливою без підтримки пана й гетьмана Петра Сагайдачного, дії якого в цій справі справедливо можна назвати подвигом рівним апостольському. Ця людина є щирий сповідник Православної віри, за яку віддав своє життя й після упокоєння свого шанується на Русі як благовірний.»

Про святого Петра Сагайдачного сміливо можна сказати, що його принцип у церковному житті був простий: «Москва - нам не мати, але й Рим - не батько!».

На жаль, ще досі є багато українців, які шукають святості по чужинах, чужих церква і чужих москвах і римах. патріарх московський кіріл гундяєв благословляє війну проти України і вбивство українців, але і далі є такі «українці», які вірно служать йому і моляться за нього. Папа Римський Франциск верзе дурниці про Україну і українців, без кінця закликає українців примиритися зі своїми вбивцями, а у 2016 році назвав українських греко-католиків - «невдалим експериментом», але деякі українці далі називають його своїм «святійшим отцем і вселенським архієреєм» і моляться за нього.

Невже українці не можуть зрозуміти, що не потрібно шукати Бога у москвах і римах, коли Бог тут у Вас вдома! Не потрібно шукати святості у москвах і римах, бо маєте свою святу Богом данну Україну! Не потрібно служити чужим церква, коли Господь дав українському народу свою канонічну і помісну Православна Церква України.

Святий гетьмане Петре, моли Бога за Україну, українців, щоб Господь подав нам єдність і перемогу на московськими загарбниками!

Святий гетьмане Петре, моли Бога за нас!

Андрій КОВАЛЬОВ



Теги:пцу, Сагайдачний, українські святі, Андрій Ковальов


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
0
1
Папа Франциск це не Папа Іван-Павло ІІ-й.
Так само і в Констанстинополі були різні Патріархи.
Не треба ділити українців через це за конфесійною ознакою, якщо ця конфесія не є ворожою. УГКЦ довела свою патріотичність протягом усієї історії діяльності.
avatar