реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Світлана Кузина : «Ми – не біженці, ми гордо вийшли!»

Заступник голови меджлісу кримсько- татарського народу Ільмі Умеров не виключив застосування української армії для звільнення окупованого Росією Криму.

Голова чернігівської громадської організації «Кримська громада» Світлана Кузина поправляє всіх журналістів, які звуть їх, кримчан, біженцями. «Ми переселенці, так, але не біженці, бо ми не бігли!» - каже вона. І додає, що вони, вчорашні кримчани, вийшли з достоїнством з окупованого Росією Криму.

97 сімей військовослужбовців виїхали з Феодосії, коли туди прийшли російські окупанти. Всі вони працювали в державному науково- випробувальному центрі Збройних Сил України і залишилися вірними присязі.

Світлана Кузина наводить приклад: «Ось у нас була історія – Марина і Максим служили в українській армії, в нашому випробувальному центрі. І на завтра було оголошено – хто хоче виїхати на Україну, має вийти вранці на плац. П’ють вони вдома увечері чай і дружина каже чоловікові: «А що, як тільки ми вдвох і вийдемо на плац завтра?». Чоловік зітхнув:» Ну що ж, візьмемося за руки і підемо на Україну!». І яка ж була радість всіх нас, коли сімей, які лишилися вірними Україні, виявилося аж 97!».

Опинившись у Чернігові і дуже часто з двома сумками в руках, вчорашні кримчани стали освоюватися і чернігівці дуже активно їм допомогли. Всім – речами, житлом, порадами. З роботою дружинам військовослужбовців теж йшли назустріч. «Скрізь, де тільки чули, що ми вийшли із Криму, нам допомагали, як могли», - каже Світлана Кузина.
Для координації кримчани створили вже у вересні 2015 року свою громадську організацію «Кримська громада». І доки чоловіки відновлювали державний випробувальний військовий центр, благо, місцева влада передала їм і стала відновлювати запущений військовий аеродром у Півцях під Черніговом, жінки військовослужбовців створили великий, найбільший у Чернігові, склад гуманітарної допомоги, групи психологічної реабілітації, стали допомагати і переселенцям з Донбасу.

«Кримська громада» вивчає те, що не знали вони в Криму через кульгавість державної інформаційної політики – так з успіхом провели заходи в рамках проекту «Вечорниці та традиції українського народу, які об’єднують”, щозими їздять у Крути для вшанування пам’яті захисників Української Народньої Республіки, а ще плетуть сітки і кікімори для армії. Займаються і рукоділлям – освоїли ляльки-мотанки, виготовляють українську символіку.
І, звісно, скрізь і всюди нагадують про окупований Крим – їх малу батьківщину. «Ми не втрачаємо надії і віримо, що повернемось додому з гордо піднятою головою» - каже голова громадської організації «Кримська родина» Світлана Кузина.

Щойно громада організувала виставки дитячих малюнків, присвячені Криму і пані Світлана показує один із них: «Тут ми хотіли купити дачу – це якраз та місцевість». І сумно нагадує,що вже 5 років, як рідні домівки до них приходять тільки у снах, залишаючи вранці мокрими подушки…

Щойно у Чернігові міністерство молоді та спорту України разом з Меджлісом кримськотатарського народу провели захід під назвою «Кримські активісти – українській молоді». В обласному молодіжному центрі гості ознайомилися з виставками, провели зустріч з молоддю, якій показали документальний фільм про окупацію Криму.
При розмові із журналістами заступник голови меджлісу кримсько- татарського народу Ільмі Умеров розповів, як каток репресій котиться нині Кримом, як 129 дітей сьогодні без батьківської опіки, бо батьки сидять чи в тюрмах чи в СІЗО. Зрештою Ільмі Умеров сказав: «Часто запитують – а що буде далі, якщо санкції проти окупанта посилюватимуться, а Росія лишатиметься у Криму? Думаю, що тоді треба буде сподіватися на серйозні дії, пов’язані з українською армією».

…Я розговорився з членом меджлісу Різа Шевкієвим, задавши трохи провокаційне питання: «А чи не будуть кримські татари орієнтуватися на Туреччину, враховуючи історію Кримського ханства і її сьогочасну геополітичну вагу?». Він категорично заперечив: «Туреччина не має таких амбіцій – їй досить того, що мають. Краще будуть торгувати з навколишніми державами, ніж займати чужі території. Ми також Керченський міст руйнувати не будемо, а повеземо по ньому свої помідори на продаж, коли повернемося додому. У нас з українцями різні віра і мова, але українці нам найближчі і ми будемо тільки з Україною!».

Світлана Кузина: «Віримо, що над Кримом і Донбасом знов замайорять синьо- жовті прапори України, а разом з ними прапори із золотою тамгою!».

Василь ЧЕПУРНИЙ,
м. Чернігів."Голос України"

На фото: інтерв’ю чернігівським журналістам дає голова громадської організації «Кримська родина» Світлана Кузина



Теги:кримська громада, Кузина, Різа Шевкієв, окупація Криму, переселенці, Ільмі Умеров


Читайте також



Коментарі (0)
avatar