реклама партнерів:
Головна › Новини › "Біла Хата"

Суспільний прогноз на червень, або Українці все вистоять! Погляд з периферії

Учені визначили сім панівних планет, кожна з яких по черзі впливає на погоду. І, якщо вірити дослідженням, звідси — усілякі погодні аномалії від спеки до холоду.
Спека минулого року могла бути через вплив Сонця, але й нинішнього астрологи обіцяють нам знову спекотні аномалії, хоча 2011 рік — рік Венери. Оскільки вона не належить до спекотних планет, то слід очікувати бурхливих змін: від теплих днів до вологих і дощових.
Але ж, не заглядаючи «на потім», сьогоднішні реалії, вказують на неймовірне — схоже, посадовці, перебуваючи на владних щаблях, перегрілися. Якщо хтось не згоден, то як пояснити такі фактажі: щоденне підняття цін на все й офіційні дані з окремих показників. Наприклад, днями Держкомстат повідомив, що середня зарплатня українців за останній місяць зросла аж на… 2 гривні! І становить 2 533 грн. А Чернігівська область узагалі плентається десь позаду. Причина, мабуть, знову ж таки — весняно-літня спека.
А от кому не страшне пекуче сонце, так це транспортникам, хоча мені зроблять закид — як це так: якраз для водіїв погода є найважливішим фактором у дорозі. Але ж, крім шляхів і попутного вітру, є ще й інші критерії, які так чи інакше впливають на діяльність цієї галузі. Бо на першому місці, і не тільки для транспортників, — прибуток. І це закономірно. Антагонізми тут в іншому — несумірність між діями владних структур та животінням більшості категорій людей. Адже червневого дня під пекучим сонцем доведеться працювати всім: і мулярам, які постійно засмагають під шкідливим для здоров’я сонцем, і крановикам, і екскаваторникам… Але ці люди, на жаль, залишаються начебто самі по собі — ну, заробив копійчину, щоб удома голодними не залишилися діти, а вплинути на когось, щоб збільшили зарплатню, все одно не вийде. Хіба що інколи влада розщедриться та додасть 5–10 гривень у той час, як це підвищення з’їдається за один похід до продуктового магазину. Інша справа — у транспортників: їм усілякі преференції подавай! Тільки щось не так — є можливість зупинити автобуси. І тоді — ой, людоньки, начувайтеся! — колапс у місті настане: до роботи (чи куди там?) не буде чим добиратися. От і маєш іти назустріч вимогам! Але така картинка — лише зовнішнє обрамлення ситуації. Насправді питання вартості пасажирських перевезень існує в набагато глибшій площині, ніж нам здається. І знову кимось вигадані оті кляті прибутки! От чому так дружно інституція місцевої влади приймає рішення, яке вигідне як ініціаторам конкретних «для розгляду» питань, так і тим, хто «приймає» з цих питань рішення. Іншого простим громадянам чекати й не варто, адже представники зацікавлених відомств сьогодні — у владних органах, а відтак лобіювання «своїх» інтересів — беззаперечний факт.
Із 28 травня, як відомо, плата за проїзд у міському транспорті обласного центру відчутно підвищилася. У той же час (може, хтось ще і здивується!), за даними Головного управління статистики області, з усіх категорій працюючого населення Чернігівщини найбільш високооплачуваними на сьогодні, як не дивно, залишаються працівники транспорту (!), за ними — фінансисти та працівники добувної промисловості й целюлозно-паперового виробництва. Логіка очевидна: ті, хто має гроші, повинні ними розпоряджатися, це по-перше, а по-друге, чи не тому таке повальне знищення дерев відбувається, та й надр поки що вистачає, наприклад, піску — кварцового і звичайного.
А поки що українцям природа нічого поганого начебто не обіцяє. То американців і японців усілякі торнадо й тайфуни лякають, а ще ніби попереджають: зайве або ж надмірне втручання у природні процеси може стати великим лихом для націй. Для нас же, українців, схоже, жодні природні катаклізми не страшні. Ми вже вистояли і війну, і чорнобильську катастрофу, і постійне підняття цін, і бюрократичну тяганину, і так само вистоїмо… сонцепекучість або навпаки — дощові зливи. Бо ми ж — українці!

Сергій КОРДИК, газета "Біла хата"



Теги:аналітика, погляд, прогноз погоди, Рік, суспільство, 2011, периферія, червень


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
фінансовий корупційний податок Арбузова, що не тільки паралізував фінансову систему країни, але й привів до росту товарної інфляції
avatar