реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Студенти - "шаровики"

Аудитори Контрольно-ревізійного управління в Чернігівській області взяли участь у проведенні державного фінансового аудиту використання бюджетних коштів на підготовку кадрів вищими навчальними закладами ІІІ-ІV рівнів акредитації за 2008 — 2010 рік.

Як повідомила начальник відділу КРУ Тетяна Гречко, дослідженням було охоплено чотири ВНЗ області — Чернігівський національний педагогічний університет імені Т.Г. Шевченка, Чернігівський державний технологічний університет, Чернігівський державний інститут економіки і управління та Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя.

За даними вищих навчальних закладів, серед випускників, які вивчилися за рахунок державного бюджету, у 2008 році не працевлаштувалися за направленнями 30% , а у 2010 році — вже близько 40%.

Аудиторська група провела моніторинг щодо підтвердження працевлаштування підготовлених фахівців по тих закладах, де ведеться облік і є дані щодо місць працевлаштування випускників, які навчалися за державні кошти.

З’ясувалося, що з 314 випускників педагогічних вишів, по яких проводився моніторинг, 202 (або 64%) не прибули за місцем призначення або не відпрацювали 3-річного терміну. Притому, що держава використала на їх навчання 2 млн 546 тис грн. А серед випускників Чернігівського державного технологічного університету, направлених до державного сектору економіки, станом на 1 січня 2011 року 33 молодих фахівці (або 29% з числа охоплених моніторингом) звільнилися чи взагалі не прибули за місцем направлення. На їхню підготовку без віддачі використано бюджетних коштів на суму 250 тисяч гривень.

Між тим нерідко при розподілі направлень, зокрема, по Чернігівському педагогічному університету, вакансії по викладачах англійської залишалися незаповненими. Так, у 2008 році не дочекалися вчителів цього предмету Городнянський, Ічнянський, Менський, Новгород-Сіверський, Сосницький, Щорський райони, у 2009 році — Куликівський, Новгород-Сіверський, Ріпкинський райони, у 2010 році — Бобровицький і Корюківський.

Де ж знаходять застосування своїм талантам і знанням вчорашні студенти-бюджетники, а сьогодні дипломовані спеціалісти?

За результатами аналізу в окремих центрах зайнятості, зокрема, у Чернігівському міському та районному і Ніжинському міжрайонному, з 246 випускників, які перебували на обліку за досліджений період, тільки 36 працевлаштовані за фахом, 11 знайшли роботу самостійно, 97 зняті з обліку без отримання роботи, а 43 особи працевлаштовуватися продавцями, касирами, лаборантами, пакувальниками тощо.

Прес-служба КРУ в Чернігівській області





Коментарі (0)
avatar