реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

США попереджають союзників про загрозу нападу Росії на Україну

Стаття на Блумберзі, мій переклад основного.

Сполучені Штати б'ють тривогу зі своїми союзниками в ЄС, що Росія, можливо, розглядає можливість вторгнення в Україну, на фоні зростання напруги між Москвою та НАТО через мігрантів і постачання енергоносіїв.

Вашингтон уважно стежить за нарощуванням російських збройних сил поблизу українського кордону. Американські чиновники поінформували своїх колег з ЄС про своє занепокоєння щодо можливої військової операції (РФ проти України, треба розуміти – примітка моя)

Оцінки базуються на інформації, якою США ще не поділилися з європейськими партнерами (..). За словами чиновників, знайомих з думкою адміністрації, вони підкріплені загальнодоступними доказами.

Рух російських військ і танків у бік України спонукав директора ЦРУ Білла Бернса відвідати Москву цього місяця (…). Канцлер Німеччини Ангела Меркель також звернулася до Путіна з проханням використати свій вплив на союзника Росії Білорусь, щоб погасити кризу через тисячі близькосхідних мігрантів, які прагнуть перетнути кордон з Польщею в ЄС. Путін відмовився.

Меркель і Путін знову обговорили у четвер Україну та Білорусь, йдеться у заяві Кремля. Російський лідер розкритикував нібито використання Україною бойових безпілотників в порушення попередньої угоди та американську військову діяльність у Чорному морі, йдеться у повідомленні.

Попередження США щодо України є доповненням до нещодавнього протистояння між Польщею та Білоруссю, близьким союзником Росії.

І це відбувається на тлі невизначеності щодо збільшення поставок російського газу до Європи, незважаючи на обіцянку Путіна збільшити поставки з цього тижня, щоб послабити енергетичну кризу.

Путін наполягає на тому, щоб європейські регулятори надали якнайшвидше дозвіл на експлуатацію газопроводу «Північний потік-2» з Росії до Німеччини, проекту, проти якого США та Україна виступали.

Росія не має наміру розпочинати війну з Україною зараз, хоча Москва має показати, що готова застосувати силу у разі потреби, повідомляє джерело, близьке до Кремля. Наступ малоймовірний, оскільки російські війська зіткнуться з народним опором у Києві та інших містах, але є план відповіді на провокації з боку України, сказав інший чиновник.

Оскільки Захід готує нові санкції проти Білорусі через те, що він вважає сфабрикованою міграційною кризою, президент Олександр Лукашенко пригрозив у четвер закрити ключовий трубопровід, який доставляє російський газ до ЄС, якщо Польща закриє кордон.

Віце-президент США Камала Харріс і президент Франції Еммануель Макрон обговорили Україну під час переговорів у Парижі в середу, повідомив представник США. Білорусь є частиною того ж контексту безпеки, сказав чиновник.
Занепокоєння США щодо намірів Росії ґрунтується на накопичених доказах і тенденціях, які несуть відлуння напередодні анексії Криму Путіним у 2014 році від України, сказав інший чиновник адміністрації.
Російські чиновники відкинули звинувачення.

Ігор ЛУЦЕНКО



Теги:російсько - українська війна, режим Лукашенка, мігранти, Україна - США, Ігор Луценко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar