реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Спрощена система оподаткування для юридичних осіб

З 1 січня 2012 року набрали чинності зміни до Податкового кодексу України щодо застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, внесені Законом України від 04.11.2011р. № 4014-VI "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності". Вищезазначеним Законом змінено, зокрема, критерії, за умови виконання яких юридичні особи можуть перебувати на спрощеній системі оподаткування.
Юридичні особи - суб'єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми можуть обрати спрощену систему оподаткування, обліку та звітності (4 група) якщо, протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:
- середньооблікова кількість працівників не перевищує 50 осіб;
- обсяг доходу не перевищує 5000000 гривень;
- не здійснюють види діяльності, зазначені у п. 192.5 ст. 192 Податкового кодексу України.
Ставки єдиного податку:
- 3 відсотки доходу - у разі сплати податку на додану вартість у загальному порядку;
- 5 відсотків доходу - у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку (без сплати ПДВ).
За подвійною ставкою податку оподатковуються:
- дохід, отриманий від діяльності на яку не поширюється спрощена система оподаткування;
- дохід, отриманих при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж встановлений для платників єдиного податку;
- сума перевищення граничного обсягу доходу.
Слід звернути увагу на те, що з урахуванням норм пп. 4 п. 293.8 ст. 293 Кодексу ставка єдиного податку, визначена для юридичних осіб (четвертої групи) у розмірі 3 відсотки, може бути обрана, зокрема, платником єдиного податку, що застосовує ставку єдиного податку у розмірі 5 відсотків, у разі постачання ним послуг (робіт) платникам податку на додану вартість і якщо обсяг такого постачання за останні 12 календарних місяців сукупно перевищує обсяг, визначений пунктом 181.1 статті 181 розділу V Кодексу, та реєстрації такого платника єдиного податку платником податку на додану вартість у порядку, встановленому розділом V Кодексу, шляхом подання заяви щодо зміни ставки єдиного податку не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу, в якому здійснено реєстрацію платником податку на додану вартість.
Кодексом передбачена можливість (за бажанням платника) змінити ставку єдиного податку з 5% на 3% при умові постачання послуг (робіт) платникам податку на додану вартість і якщо обсяг такого постачання за останні 12 календарних місяців сукупно перевищує обсяг, визначений п. 181.1 ст. 181 розділу V Кодексу (300000 грн. без урахування ПДВ).

ДПІ у м. Чернігові





Коментарі (0)
avatar