реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Сьогодні - Різдво Христа за григоріанським календарем

Святкування Різдва Христового чітко розплановане і не порушується століттями

Українці цьогоріч вдруге офіційно відзначають Різдво Христове за григоріанським календарем: з 2017 року 25 грудня оголошено вихідним днем. Раніше українці на державному рівні святкували Різдво лише 7 січня, цей день був вихідним.

Історичні факти говорять про те, що це ще й одне з найстаріших християнських свят. Воно увійшло в релігійний календар в 4 столітті н.е.

Як свято Різдво було проголошено в 431 році під час Ефеського церковного собору. З того часу Різдво щороку відзначають 25 грудня.

Саме в цей день народження Ісуса Христа відзначають католики, послідовники лютеранської та англіканської конфесій, баптисти, а також православні, які проживають на Заході.

Головним у святі, звісно, і служба Божа, але 25 грудня подається і святкова їжа. Головною стравою столу у більшості католиків і протестантів є запечена індичка, качка, свинина та інше.

Різдвяний вінок — вічнозелений атрибут з чотирма свічками, які запалюють поступово, щоб освітити шлях Господа.

Ошатні свічки — світло полум'я здатне розігнати темні сили і створити неповторну атмосферу в будинку.

Подарунки — за переказами, дарувальником довгоочікуваних дарів на Різдво може бути Ісус Христос, Святий Миколай, чарівні гноми, Санта Клаус зі своєю оленячою упряжкою, спритний невидимий чоловік.

Різдвяний дзвіночок — його дзвін вітає появу на світ Христа і допомагає розігнати злих духів в темряві.

Вітальні листівки — з виникненням пошти, з'явилася можливість вітати близьких і друзів, які в цей день не можуть розділити з нами радість, так як знаходяться дуже далеко. Комп'ютерні технології зробили актуальними електронні вітальні листи і листівки на честь свята.

Що стосується святкових страв, то у кожної народності вони традиційні:

В Америці індичка з журавлинним соусом — головна і обов'язкова страва.

У Литві готують напередодні свята кутю, страви з риби та іншу нежирну їжу.

В Данії смажать гусака або качку з яблуками, готують рисовий пудинг і солодку кашу з рису з додаванням родзинок і кориці.

В Австрії та Угорщині — навпаки, не готують птицю, вважаючи, що так може відлетіти удача і щастя.

У країнах Скандинавії напередодні свята ріжуть поросят, роблять м'ясні копченості та варять солодовий напій.

Прикмети в свято:
Якщо напередодні Різдва буде заметіль – то буде раннє листя.

Тепле Різдво – рання і тепла весна.

Якщо на Різдво дуже холодно – то врожай у наступному році буде дуже хорошим.

Сніг на Різдво – до хорошого року.

А якщо почали дзвеніти різдвяні дзвіночки, десь поруч злі духи.

А захистять вас від нечисті святкові свічки, які повинні бути на будь-якому столі в Різдво.

Також, вважається, що Різдвяний вінок не тільки прикрашає будинок, але і захищає його від злих сил, які неодмінно спробують потрапити туди.

Напередодні ввечері президент Петро Порошенко привітав українців, які святкують Різдво за григоріанським календарем. Глава держави у зверненні до українців зауважив, що «хоча нам загрожує ворог, хоча нашу країну і наш народ хочуть поневолити інші, у нас немає страху».

Повний текст читайте тут: https://glavcom.ua/news/sogodni-rizdvo-hristove-za-grigorianskim-kalendarem-istoriya-tradiciji-i-prikmeti-555932.html



Теги:святкові страви, Різдво Христове, григоріанський календар


Читайте також






Коментарі (0)
avatar