Смачного: кекс до чаю, пиріжки до посту
Для тіста: 0,5 літра води, 100 г олії, 100 – 200 г цукру, 100 г дріжджів.
Закип’ятити воду, додати олію і цукор. Остудити до кімнатної температури, додати дріжджі, замісити тісто й поставити в тепле місце на 1 – 1,5 год. Сформувати пиріжки з обраною начинкою. Смажити в олії або запекти в духовці.
Начинка бурячна солодка
Відварені або спечені червоні буряки почистити, пропустити через м’ясорубку або натерти на тертушці. Окремо відварити чорнослив і теж пропустити через м’ясорубку (його можна замінити відвареними сушеними яблуками). За бажанням можна додати цукор та корицю.
Начинка з капусти
Капусту тонко нашаткувати, цибулю нарізати дрібними кубиками, морквину почистити та натерти на тертушці, викласти на сковорідку з олією, посолити, додати спеції та протушити близько 30 хв. Можна додати столову ложку томатного соусу.
Начинка з яблук
Яблука почистити, натерти на тертушці, додати 100 г цукру, 2 столові ложки білих мелених сухарів, корицю. Добре вимішати та нафарширувати пиріжки.
Начинка з гарбузом
Гарбуз нарізати невеликими шматочками, відварити, злити воду та добре відтиснути. Збити в блендері й додати цукор або сіль та спеції. До цієї начинки можна додати трошки ягід калини.
Маково-медова начинка
Мак промити теплою водою, залити окропом у співвідношенні 1х1, довести до кипіння та проварити 1 хвилину, залишити на 3 – 4 години для набухання. Потім мак відтиснути від води, розтерти в макітрі (або в блендері). Додати мед та добре вимішати.
Кекс до чаю
Інгредієнти: цукор – 1 скл., олія рафінована – 7 ст. ложок, чайна заварка – 1скл., подрібнені волоські горіхи (можна замінити родзинками) – 1 скл., 1 ч.л. меленої кориці, 0,5 ч. л. меленої гвоздики, 1 ч. л. соди, погашена оцтом, борошно – 2 скл.
Інгредієнти поступово додаємо один за одним. Викладаємо у глибоку форму і випікаємо на помірному вогні.
Фокачча з кропом та часником
Тісто: 1 скл. (240 мл) газованої або простої води, 2 ст. л. цукру, 1 ч. л. (з верxом) солі, 2 ст. л. олії, 3 скл. борошна (450 г), 1 ст. л. (без верxу) сухих дріжджів.
Намазка: 2 ст. л. оливкової олії, 3 – 4 зубчики часнику (роздавити), 2 ст. л. дрібнонарізаного кропу, сіль.
У миску міксера викладаємо всі продукти у вказаному порядку. На невеликій швидкості замішуємо тісто. Місимо 8 – 10 хв. Накриваємо чистим рушником і ставимо в тепле місце на 1,5 години. Обминаємо тісто. Формуємо з нього паляницю діаметром 28 – 30 см. Змішуємо оливкову олію і часник. Пальцями рук робимо по всій площі паляниці заглиблення. Змащуємо сумішшю часнику та олії. Даємо постояти ще 25 – 30 хв. Посипаємо кропом та сіллю. Випікаємо в нагрітій до 230 град.С дуxовці 13 – 15 хв. до золотистого кольору.
Читайте також |
Коментарі (2) |
| |