реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Щорс хочуть перейменувати

Депутати від БЮТ пропонують, на честь 20-річчя незалежності України, очистити карту країни від радянських назв.
Як повідомляє ТСН, до парламенту вже внесено законопроект про відновлення історичних назв 25 міст.

В обгрунтуванні до законопроекту наголошується, що колишні назви населених пунктів, вулиць, парків, підприємств встановлені в радянські часи, "не відповідають сучасній реальності, гальмують розвиток національної самосвідомості українського народу".

Карта українських міст нагадує "комуністичне кладовище, в той час як імена славетних українців на цій карті не представлені", йдеться у законопроекті.

"Існування символіки та топоніміки минулого несумісне з нинішнім політичним плюралізмом і ображає національні почуття українців", - вважають в БЮТ.

Якщо закон буде прийнятий, то на карті України з'являться нові назви: замість Дніпродзержинська - Каменськ, Бірзула замість Котовська, Чистяково замість Тореза, Єлисаветград замість Кіровограда.

Зникнуть назви населених пунктів, дані на честь діячів комуністичного режиму, - Артема, Кірова, Дімітрова, Орджонікідзе, Свердлова, Щорса та низка інших.

Не залишиться міст Красноармійськ, Первомайськ. Новомосковськ перетвориться в Самар, Кузнецовськ в Віраш.

Пропонується змінити назву Дніпропетровська - він стане Січеславі, а область Січеславской, хоча в історії це місто був відомий як Катеринослав.

Довідка "Сіверщини".
Місто Щорс назване на честь білоруса (за іншою версією -- білоруського єврея), який воював проти військ Української Народної Республіки на стороні московських більшовиків. Був убитий за наказом Льва Троцького Танхіль-Танхілєвичем, хоча про самого Щорса також розповідали як він нищив усіх командирів, які хоч трохи виділялися на його фоні. Про дружину Щорса - жорстоку Фруму ми писали в газеті "Сіверщина". Ця ж публікація ввійшла і до книги
"Сіверщина інкогніта".



Теги:історичні назви, перейменування, Щорс, БЮТ


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Знов ці лукаві потуги на підґрунті боротьби за електорат на порозі чергового випробування. Важко таке сприймати, коли піарством тхне за одинадцять кілометрів!? Ну що заважало двом фракціям, які перманентно ототожнювали себе з коктейлем націонал-патріотичної лінії та ліберального крила( до 230 багнетів)(!!!) - без проблем прийняти всі ці законопроекти?
Зараз же, вибачте, - і коню зрозуміло, що то доволі слабенька спроба бути почутими з боку зневірених патриотів, коли праві- геть втратили орієнтир ходи на електоральному полі. Хто править бал у парламенті , показують реалії останніх голосувань по низці проукраїнських законопроектів.
avatar