реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Щоб картопля добре зберігалася

Картопля – наш другий хліб, і вирощуємо ми її досить багато. Але як же буває прикро, коли, заклавши на зберігання вагомий урожай, потім змушені добру половину його викидати на смітник. У чому ж причина, як цього уникнути?
Існує декілька причин. Перша – стан ґрунту. Якщо в ґрунті містяться збудники бактеріальних хвороб, а вони, як правило, найчастіше є причиною того, що картопля гниє під час зберігання, то, щоб уникнути цього, треба слідкувати за фітосанітарним станом ґрунту і для його покращення сіяти сидерати з родини капустяних або хрестоцвітих (гірчиця біла, редька олійна, ріпак ярий і озимий). Кореневі виділення цих рослин містять сірковмісні сполуки, які, у свою чергу, пригнічують розвиток бактерій.

Важливу роль відіграють також підбір сортів і агротехніка вирощування картоплі. Наприклад, якщо картопля перегодована азотними добривами, вона дуже погано зберігається. Копати картоплю бажано в оптимальні строки, в суху погоду, після збирання треба витримати так званий лікувальний період, під час якого загоюються механічні ушкодження, а також можуть проявитися ознаки деяких хвороб. Після цього картоплю перебирають і закладають на зберігання. Зберігають картоплю продовольчу і насіннєву окремо. Насіннєву картоплю перед закладанням на зберігання озеленюють.

Погріб треба підготувати до закладки нового врожаю: побілити, просушити, також можна обробити ЕМ-препаратом. Погріб повинен мати припливно-витяжну вентиляцію, що забезпечує підтримку мікроклімату. Температура в погребі має бути від 4 до 70С. Дотримуючись цих нескладних правил ви завжди зможете зберегти свій врожай.

Чернігівський Клуб органічного землеробства




Теги:збудники бактеріальних хвороб, погріб, картопля, гірчиця, редька олійна, ЕМ-препарат, другий хліб


Читайте також



Коментарі (0)
avatar