реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Що нам робити з Донбасом?

Єдиний рецепт загоєння цієї “рани” – піти по так званому хорватському сценарію: на певний період часу визнати втрату своїх територій, оголосити їх окупованими, а коли складуться сприятливі для цього умови, повернути їх.

На початку 90-х, під час військових подій на Балканах, певну частину своєї території Хорватія втратила. Але через три роки завдяки блискавично проведеній військовій операції розгромила сербські війська і повернула свої землі у лоно Хорватії. Хорватський сценарій унеможливив би те, що відбувається у рамках мінського процесу — повернення Україні її східних територій на умовах Російської Федерації.

Нам хочуть віддати окуповані території під “соусом” збереження територіальної цілісності України. При цьому 500 з лишком кілометрів нашого кордону з Росією так і залишиться під контролем так званого “ополчення”, а точніше – під пильним оком російських регулярних військ. Україну намагаються змусити фінансувати ці неконтрольовані регіони з його “ополченням”, в якого буде 40-тисячна армія, одна з найбільших в Європі. На Україну буде покладено тягар виплати зарплат, пенсій, дотацій. Тільки пенсій треба буде переказати у цей проблемний регіон 24 млрд. грн.

Окрім того, на Україну навішають відновлення зруйнованої війною інфраструктури. Все це не дозволить розвивати власну економіку, а відтак стимулювати євроінтеграційні процеси. Україна фактично залишиться у полі політичного і військового впливу Росії.
Якщо наберемося сміливості і офіційно заявимо про тимчасову втрату цих територій, визнав¬ши їх окупованими (так само, як Крим, про який чомусь забуваємо), то отримаємо отой проміжок часу — два-три роки – який необхідний для розбудови української армії, економіки, проведення соціально-економічних реформ в середині країни…
Зараз у суспільстві побутують дві думки щодо виходу з кризи на сході: перша – відпустити Донбас “у вільне плавання”, відгородитися блокпостами, ровами, колючим дротом, бо, мовляв, з його агресивним, проросійськи налаштованим населенням, яке не хоче чути про Європу, нам не по дорозі. Друга – силою повернути окуповані території…
Але,і одна, й інша думка є хибними. Відгороджуючись від окупованої частини Донбасу, люди готові “просто так” віддати їх. Те, що пропоную, передбачає, крім визнання тимчасової втрати територій, їх повернення.

Інша думка, яку висувають ура-патріоти, котрі у стінах Верховної Ради кажуть про “війну до переможного кінця” – не більше, ніж популізм. Українська армія не в змозі (ні фізично, ні матеріально) протистояти третій стороні конфлікту — Російській Федерації. Можемо наразитися на ще більші втрати території. Заявляти про “війну до переможного кінця” – грати на руку Москві. У нас була можливість перемогти у серпні минулого року. Але цього не дозволила потужна інтервенція з російського боку, а згодом — вересневі мінські угоди…

Щодо питання,чи зможуть українці з її центральних, північних, західних регіонів коли-небудь примиритися зі своїми одурманеними співвітчизниками у Донбасі, які лягали під наші танки, не даючи їм захистити наші кордони, які зустрічали ледь не з хлібом-сіллю російських окупантів.

Перший шлях — повернення до «хорватського» сценарію, про який я вже говорив. Після подібної спецоперації українських військ вороже налаштована до України частина населення змушена буде виїхати. В іншому випадку цих людей буде притягнуто до кримінальної відповідальності. Вибору немає. Ніхто на примирення не піде. Президент Білорусі Лукашенко заявив, що з часом все у відносинах України і Росії “устаканиться”, що, мовляв, після Другої світової війни, де загинуло 30 мільйонів, росіяни знайшли спільну мову з німцями. Пробачте, минуло 70 років з часу тієї війни, російський народ братається з німцями, але при цьому ворогом робить український народ… Не треба нас заколисувати тезами про те, що ми змушені сідати за стіл переговорів з людьми, руки яких по лікоть у крові…

Я категоричний противник проведення будь-яких виборів на Донбасі в умовах війни. Бо в такий спосіб узаконимо, повернемо у політичне життя України одіозних функціонерів Партії регіонів, які перефарбувалися в “Опозиційний блок”. А про вибори на окупованих територіях взагалі не може йтися. Бо це буде легітимізацією самопроголошених республік. Фактично ми будемо мати у своїх радах російських посіпак, але вже не у вигляді бойовиків, які мали би сидіти за ґратами, а у вигляді “українських депутатів”, які і далі нестимуть ідею федералізаційного розбрату в середині України – але вже прикриваючись мандатом. Не можна проводити вибори і на звільненій території Донбасу.

Бо наразі українська влада там є номінальною. Тим більше, коли значна частина переселенців, які отримують українські виплати, голосуватимуть проти України. Вибори в таких умовах закладають міну уповільненої дії.

Хто і як має відроджувати зруйновану економіку Донбасу – західні інвестори, Україна з її скромним бюджетом, Росія, яка наробила нам біди?

Нам треба чітко усвідомлювати,що якщо йдеться про контрольовані нами території, то треба чітко сказати, що80-90 відсотків промисловості зосереджено у руках певного олігархічного клану. Тож було б недоречно, якби Україна брала на себе зобов’язання відновити зруйновані підприємства, які належать Ахметову чи Януковичу. Це справа власників. Украї¬на має виступати гарантомсоціально-економічних перетворень, але не їх донором. Те ж саме стосується країн Заходу. Вкладати гроші у нестабільну економіку цього регіону не має сенсу.

Якщо вже прийшли до нас грузинські реформатори, нехай би діяли за схемою, яку успішно апробували у своїй країні: арешт ворогів країни із подальшим внесенням з їхнього боку грошової застави. Не у вигляді смішних 3 мільйонів гривень, як було це у випадку з “регіоналом” Єфремовим, а на кілька порядків солідніших сум. Йдеться також про інших одіозних осіб, представників соціально-економічної горе-еліти Луганської і Донецької областей, яка якимось дивом преспокійно поживає на контрольованій Україною території, але до неї немає інтересу правоохоронних органів і судової системи. Треба цих людей змусити своїм коштом відновлювати економіку Донбасу. Щодо них має бути політика “батога і пряника”. З одного боку, маємо чітко показати адміністративний характер, а з іншого, стимулювати цих людей працювати на Україну. Маємо показати, що є чіткі правила гри поведінки у цьому регіоні.

Українським по духу і змісту Донбас стане тоді,коли туди повернеться українська влада. Коли життя на Донбасі буде наповнено українським змістом, а не тим, що пропонується, — у вигляді реабілітації, легалізації вбивць українських військових. До влади на Донбасі має прийти українська політична еліта, яка докорінно змінить ситуацію у регіоні.

Дмитро СНЄГИРЬОВ






Теги:донбас, Дмитро Снєгирьов, хорватський сценарій, Луганськ, російсько- українська війна


Читайте також



Коментарі (7)
avatar
1
Все вы умные, когда на голову снаряды не падают. А им ведь, снарядам, все равно куда они падают, то ли на головы ненавистных вам террористов, то ли на головы проукраинских граждан. Взять вас всех, тварей-грамотеев и посадить под обстрелы, воду перекоыть, свет отключить и т.д. Я посмотрю как сильно вы станете любить страну, которая сделала вас изгоем, и продолжает делать это дальше.
avatar
2
отож бо й не треба любити країну, яка зробила вас ізгоєм. Ми ж однаково говоримо про Росію, правда? До речі, Дмитро Снєгирьов - з Луганська
avatar
3
Мы говорим одинаково про уродов и с той и с другой стороны. Дмитро Снигерев свинтил с Киев наверное еще в начале войны. И не знает, что такое обстрелы украинской армии. А в Киеве нельзя высказываться против уничтожения Донбасса - иначе ты агент Путина. Стаду баранов в Украине рассказывают, что идет священная война, а на самом деле под шумок доворовывают то, что осталось. И самое страшное, люди это воспринимают нищету и бедность как должное. За это стоял Майдан?
avatar
4
Снегирев просто дурак. Такого,как в Хорватии никогда не будет. Есть граница с Россией,а хорватов тупо зажали со всех сторон. И Россия тут непричем. Это ГРАЖДАНСКАЯ война
avatar
5
Дима, идите Вы в опу.
avatar
6
Григорій В. Не даремно коментатори посилають луганчанина Снєгерьова « в опу». Бо де він був з своїми «геніальними» роздумами років так з два-три тому? Тепер сидить десь у «тепленькому» місці і складає політично-державні «рецепти»: що робити з Донбасом? А ми пороззявляли роти й читаємо. Хоча справжня то відповідь криється за іншим запитанням: «Що робити з Україною?»
За інформацією заступника голови Нацради з цінних паперів та фондового ринку України Хромаєва, за останні півтора роки через фондовий ринок пройшли 400 мільярдів гривень тіньових коштів, їх не одержала реальна економіка. Не так давно Саакашвілі заявив, що за рік бюджет втрачає один мільярд доларів на Одеській митниці. Ревізор Гордієнко викрив розкрадання з бюджету семи мільярдів. А Снєгарьові та ціла армія «патріотів-журналістів» запудрюють людям мозки своїми запізнілими висновками і ура-інформацією про звалені пам’ятники, декомунізацією, успішним жебракуванням наших урядовців по всьому світу, ще більш успішним розпродажем України новим хазяям. Повилазило б усім горе патріотам, які не бачать, або не хочуть бачити, що насправді твориться в Україні!
avatar
7
Дмитро правий на всі сто!
avatar