реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Сєвєродонецьк відзначає річницю звільнення від російських окупантів

22 липня 2014 року після кількох місяців окупації Сєвєродонецьк був звільнений від окупантів: українські військові принесли місту очікуваний мир. Подія стала для багатьох жителів міста справжнім історичним й знаковим моментом.

7 років тому були звільнені міста Донецької області: Лиман (4 червня), Маріуполь (13 червня), Слов’янськ, Краматорськ, Дружківка та Костянтинівка (5 липня), Бахмут (6 липня), Сіверськ (12 липня), Торецьк (21 липня), Авдіївка (30 липня), Красногорівка (1 серпня), Мар’їнка (5 серпня), і Луганської області: Щастя (14 червня), Рубіжне (21 липня), Сєвєродонецьк (22 липня), Лисичанськ (24 липня), Міусинськ (8 серпня), Гірське (13 серпня) та інші населені пункти у цих областях.

СЄВЄРОДОНЕЦЬК – одне з найбільших міст Донбасу. Місто разом із Донецьком та Луганськом свого часу було епіцентром так званої «Русской весны» на Донбасі. У травні 2014 року Сєвєродонецьк захопили бойовики. У період від 22 травня до 22 червня 2014 р. місто перебувало під владою незаконного утворення «Луганська народна республіка». Понад два місяці найманці тероризували місцеве населення. У місті діяло декілька самостійних НЗФ. Найчисленнішою з них була група Олексія Мозгового – до 200 осіб. Близько 50 осіб налічувала група Павла Дрьомова, а найменшу групу з приблизно 20 осіб очолював Сергій Пак.

У липні 2014 українські сили сектору «А» розпочали операцію з визволення Лисичансько-Сєвєродонецької агломерації. Після Рубіжного, яке звільнили 21 липня, настала черга Сєвєродонецька. 22 липня українська армія звільнила Сєвєродонецьк. Підрозділи Національної гвардії України, Збройних сил України та добровольчих батальйонів атакували збройні формування «ЛНР» з двох боків. У другій половині дня дві колони сил АТО – одна з боку Старої Краснянки, а друга з Варварівки – увійшли в Сєвєродонецьк. Під час короткої, але запеклої перестрілки із застосуванням стрілецької зброї, гранатометів, важкої бронетехніки і авіації українські війська визволили місто. Цього ж дня сили АТО звільнили Соледар (Донецька область) і Попасну (Луганська область).

А вже 24 липня українські військові звільнили Лисичанськ (Луганська область).

З вересня 2014 року у Северодонецьку знаходиться Луганська військово-цивільна адміністрація. Попри близькість лінії розмежування, у Сєвєродонецьку за цей час відновили зруйновані будинки, дороги, мости, театр, адміністративні споруди. До того ж значна матеріальна, технічна, фінансова допомога, в тому числі від міжнародних урядових та неурядових організацій, значно покращила економічний стан міста. Але мешканці визволених міст пам’ятають, якою ціною дістався їм мир у власному домі. Відвага і мужність українських військових, які, ризикуючи здоров’ям та життям, повернули в українські міста закон і порядок ніколи не будуть забуті.



Теги:російсько - українська війна, Рубіжне, Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Попасна


Читайте також



Коментарі (0)
avatar