реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Сергій Соломаха: «Вибори Рад усіх рівнів у 1990 році по мажоритарній системі абсолютної більшості розвалили СРСР»

30 квітня 2010 року цього року в Чернігівській обласній раді відбувся «круглий стіл» на тему: Реформування законодавства України про місцеві вибори в інтересах термальних громад» в якому взяли участь місцеві депутати, громадські активісти та журналісти.
У обговоренні цієї проблеми взяв участь заступник голови Чернігівської обласної організації Української народної партії Сергій Соломаха, який на прикладі Чернігівської міської ради зробив детальний аналіз обрання та складу депутатів місцевих рад у 1990 - 2006 роках, які відбувалися за різними типами мажоритарної системи, починаючи з системи абсолютної більшості, що розвалила систему радянської влади.
Головними проблемами місцевих виборів, вважає Сергій Соломаха, є: по-перше, відсутність у виборців достовірної інформації щодо якості кандидатів у депутати при їх великій чисельності (10-15 кандидатів на мандат або «закриті» у партійні списки), по-друге, при мажоритарній системі виборів, маніпуляція з межами виборчих округів, «розподіл» кандидатів у депутати по округам та складність контролю при підрахунку голосів в багатомандатних виборчих округах.
Альтернативою цьому, на його думку, може бути приклад демократичних країн: щорічне проведення виборів з обов’язковим розведенням у часі виборів до місцевих рад різних рівнів та(або) обрання депутатів місцевих рад на менший термін: на два роки до сільських, селищних, міських, районних рад та на три роки - для обласних рад та обласних центрів. При цьому політичні партії не тільки з часом зможуть позбутися найспритніших „зрадників”, засилля в партійних списках депутатів-бізнесменів, але й змушені більш прискіпливо, системно підбирати кандидатів у депутати не тільки до ВРУ, але й на місцеві вибори. Самі ж вибори в Україні перетворяться в системний безперервний процес, а не бутафорний атракціон раз у 5 років. В наслідок цього існуючі партії будуть вимушені реформуватися у дійсно політичні партії, а не виборчі бізнеспроекти одноразового використання чи однопартійну керовану демократію.
«Українському народові потрібна така виборча система, яка б сприяла формуванню громадянського суспільства в Україні, а не розвалу держави», - вважає Сергій Соломаха.
Голова обласної ради Наталія Романова запевнила учасників «круглого столу», що обговорені на «круглому столі» пропозиції щодо змін у виборчому законодавстві до місцевих рад, будуть передані до розгляду на парламентських слуханнях, що відбудуться 12 травня цього року.

Прес-служба Чернігівської обласної організації УНП






Коментарі (0)
avatar