реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Село Жавинка: від курорта до помийної ями

Уявіть собі- чиста питна вода в неглибоких колодязях, зелені луки від річки Десни через села Жавинка і Гущин до самої Павлівки, чиста ріка, на березі якої розкинулося село Жавинка, пісчані пляжі, свіже повітря, метровий шар чорноземів. На додачу до цього півтори тисячі голів корів та півтори сотні коней, які паслися на придеснянських луках. Ріка Десна розливалася до самого Гущина і рибу можна було ловити руками. Односельці кажуть, що поселення тут були ще до заснування Чернігова.

В Жавинку приїздили діти на курорт з Воркути та Мурманська. Можливо воно б і зараз так було, але ж тодішня радянська влада не могла дозволити більш кращого життя в українських селах ніж в русифікованих містах.
Тому після закінчення 2-ї Світової війни і остаточного закріплення московської влади окупаційна адміністрація почала втілювати безбожницькі плани з так званої індустріалізації Чернігова, а якщо точно, то знищення екології в селах Жавинка та Гущин.

На родючих чорноземах побудували відстійники. Чернігівську ТЕЦ збудували на місці селянських жавинських хат та яблуневого саду. Коли копали канал від ріки Десна до ТЕЦ то викопаний глей пустили в русло жавинської річки, тим самим поховавши її під метровим шаром грунту. Потім збудували рибні ставки та дачі на березі Десни. Село Жавинка виявилося оточеним з усіх боків промисловими підприємствами і з’єднано з цівілізацією однією дорогою шириною приблизно 5 метрів. Навіть на старому кладовищі села заборонили ховати покійників, бо його обмежили огорожею ТЕЦ.

В 1989 році в колодязях виявили кішкову паличку. Санстанція заборонила пити воду з колодязів і нам почали возити безкоштовно питну воду машиною. Через рік побудували водогін та встановили колонки. Люди користувалися водою безкоштовно, але це, мабуть, не сподобалося Киїнському сільському голові, бо колонки познімали, залишивши на все село 5 штук із 38-ми. Хто зміг провів воду собі в хати і користувалися безкоштовно, питання про оплату води періодично спливало, але люди якось відбивалися.

ТЕЦ збудовано враховуючи розу вітрів, тому більшість часу шкідливі речовини з димових труб дме на присадибні ділянки жавинців і там замість чорнозему назбиралося багато попелу. Від відстійників часто наступає шкідливий вонючий туман, після чого пропадають на городах овочі. Тому на ринках Чернігова ви вже не зустрінете жавинської редьки або полуниці.

Я, як мешканець села Жавинка, хотів би, щоб в селі був свій сільський голова, який би захищав інтереси села Жавинка і щоб кошти за забруднення екології йшли нашому селу.

У нас була чиста питна вода в колодязях, і у нас її відібрала тодішня радянська влада. Ми маємо право безкоштовно користуватися питною водою. Якщо Киїнський сільський та Чернігівський районний голови вважають, що ми маємо платити за воду, тоді хай нам повернуть чисті грунтові води, повернуть екологію в стані до 50-х років минулого століття з чистою водою в колодязях і ми обійдемося без централізованого водопостачання.

Олександр РОМАНЕНКО
Опубліковано в газеті "Сіверщина", яка виходить щотижня і передплата на неї приймається по всій Україні (крім окупованих Росією територій)



Теги:водопостачання, Чернігівська ТЕЦ, Жавинка, курортна зона


Читайте також



Коментарі (0)
avatar