реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Сценарії Близького Сходу

Пишу проти ночі, бо завтра не буде часу. Посиділи ми тут з Сергієм Даніловим після плідного робочого дня і поміркували про можливі сценарії розвитку ситуації на Близькому Сході у найближні тижні.

Чому раптом, спитаєте ви?
Ну, тому що Ізраїль оголосив ультиматум Хезболлі (читай Лівану) і вимагає вивести підрозділи цієї структури північніше річки Літанія. В разі відмови, я так розумію, війна. Третя, здається за відліком. Хоча якщо брати всі ізраїльсько-ліванські війни то точно вже не третя, але пофіг. Суть не в цьому.

Спробуємо намалювати сценарії, якщо...

Перший. Малоймовірний.
Хезболла погоджується вивести свої війська. Ізраїль банкує. Ультиматум реалізувався без війни. Ліванський уряд в черговій кризі, не звикати. Авторитет Хезболли різко падає. Шиїтський коридор - важливий здобуток Ірану на останні десять років під загрозою. Але великої війни немає. Тегеран плаче в куточку.

Другий. Реалістичний.
Хезболла ігнорує ультиматум і готується до відбиття ізраїльської атаки. Тут вже навряд чи Ізраїль може посилатися на право самооборони, бо здійнює агресію проти сусідньої країни. Всі встають на вуха. Араби пишуть гнівні петиції, Франція тривожиться, США тисне на Ізраїль. Все залежить від швидкості. Для того щоб подолати ешелановану оборону Ізраїль застосовує масове бомбардування. За Хезболлу вписується Сирія (Хезболла в самий критичний момент врятувала режим Башара Асада). Вписуються всі шиїтські рухи та експедиційний корпус Аль-Кудс. Іран поки не вписується напряму, але готовий.

Крах Хезболли загрожує напряму існуванню шиїтського коридору. Розвиток ситуації залежить від рішень Тегерану і москви. Якщо Іран вписується (третій сценарій), це на руку Ізраїлю. Якщо ні, то буде складніше Тель-Авіву пояснити світу нафіга, але не критично. Все триває довше ніж треба, але це знов таки некритично. Результат - стратегічна поразка Ірану, втім без суттєвих наслідків для режиму.

Сценарій третій. Катастрофічний. Ймовірність нижче середньої..

Все розвивається як в другому сценарію, але вписується Іран. Як? ХЗ. Проявіть свою фантазію. Ракети, дрони, мобілізація - всі на захист наших завоювань. Як поведе себе рашка? відсотків 90% кине іранців, але трохи залишається шансів, що впишеться. Тегеран форсовано робить бомбу. Шансів на невтручання у конфлікт США все менше. Сипеться Ліван, а потім Сирія. Приймаються стратегічні рішення по Ірану. Шиїтський коридор зникає як роса на сонці. КВІР втрачає підтримку в Ірані, там безлад. Велика регіональна війна із перспективою світової.
В другому та третьому сценаріях у нас непогані шанси стати бенефіціарами.

Ладна, пішов спати)

Ігор СЕМИВОЛОС



Теги:Хезболла, Ігор Семиволос, Україна - Ізраїль, Близький Схід


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
0
1
Тут прозорий натяк на координацію між росією та ізраїлем. У програші іран. І Україна, раз нема допомоги США з початку війни в Ґазі.
avatar