реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

СБУ зупинило грабіжників банківських карток

Набув чинності вирок Деснянського районного суду м.Чернігова стосовно осіб, які за допомогою спеціальних технічних засобів намагались заволодіти персоніфікованими даними власників банківських платіжних карток, а також несанкціоновано втрутилися в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів) абонентів акціонерного товариства «Укртелеком».
Встановлено, що двоє жителів Чернігова з метою негласного заволодіння персональними даними користувачів банкоматів придбали спеціальне обладнання: міні-камеру спостереження з вмонтованим відео-аудіо записуючим пристроєм, а також накладку на карткоприймач банкомату (т.зв. скімер), призначену для зчитування даних з платіжних карток. Зловмисники встановили ці технічні засоби на банкомат однієї з державних банківських установ обласного центру. Проте скористатися отриманою інформацією вони не встигли, адже були затримані співробітниками СБУ.
Вилучене обладнання, відповідно до висновків експертизи, визнано спеціальними технічними засобами негласного отримання інформації, використання яких заборонено законом.

Встановлено причетність одного з зловмисників до іншої злочинної оборудки. Молодий чоловік вирішив підзаробити за допомогою несанкціонованого втручання у роботу інформаційно-телекомунікаційних систем ПАТ "Укртелеком". Він незаконно активував SIP-номери вітчизняних абонентів та використовуючи власний ноутбук і спеціалізоване програмне забезпечення, направляв з них міжнародний телефонний трафік за кордон.

У результаті такої протиправної діяльності абонентам ПАТ "Укртелеком" виставлялися рахунки за міжнародні дзвінки, які вони не здійснювали. У свою чергу закордонні абоненти отримували від оператора мобільного зв’язку своєї країни за вхідний трафік грошову винагороду, частина якої перераховувалась українському “хакеру”. Сума збитків, заподіяних ПАТ "Укртелеком" внаслідок такої протиправної діяльності, склала понад 200 тис. грн.

Суд визнав підсудних винними за ч.1 та ч.2 ст. 359 (незаконні придбання, або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації) та за ч.2 ст. 361 (незаконне втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), систем та комп’ютерних мереж) Кримінального кодексу України та призначив покарання, згідно з яким одного зловмисника засуджено до 5 років позбавлення волі з встановленням іспитового строку 3 роки, іншого - до 4 років позбавлення волі з іспитовим строком - 2 роки.

Апеляційний суд залишив вирок без змін.

Прес-група Управління СБ України
в Чернігівській області



Теги:персоніфіковані дані, укртелеком, банківські картки, СБУ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar