реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Рух у центрі дозволений тільки 10 км на годину

7 грудня, в день місцевого самоврядування України, голови територіальних громад Чернігівщини, учасники спільного україно-німецького проекту, прибули до невеликого баварського містечка Дюнкельсбюль, повідомляє Володимир Бойко.Чернігівський монітор

Нараховує воно біля тринадяти тисяч мешанців й надзвичайно добре зберіглося – зовні центр поселення залишився майже таким, як і в далекому сімнадцятому столітті.

Справа в тому, що відповідно до рішення ради Дюнскельсбюля ніхто немає права нічого змінювати в історичній його частині: робити прибудови чи перебудови, вирізата та ставити пластикові віка, фарбувати фасади в інший, крім визаченого, колір, демонтувати ставні й таке інше.

Навіть балки, на яких тримаються перекриття старих будинків, й ті змінювати не можна, бо вони – частина іміджу. А машини тут повинні рухатися зі швидкістю до 10 км на годину. У нас виникло питання – де ж тут демократія? На ньго багатолітній бургоміст містечка Юрген Вальхсхьофер відповів так – за допомогою доволі жорстких демократичних процедур міська громада зберігає власне середовище, дбайливо опікуючись ним протягом століть – в незалежності від політичних сил, що перебувають при владі.

Адже насамперед, всі вони – патріоти рідного міста, які не дозволять псувати його вигляд та відповідально ставляться до історико-культурної спадщинини як запоруки розвитку благополуччя територіальної громади.

До речі, кожен її мешканець може увічнити свій власний внесок у напівжартівливий спосіб – у вигляді іменної бруківки в центрі міста. Так виховують молодших громадян.

У подальшій програмі перебування – ознайомлення з низкою міських об`єктів.



Теги:самоврядування, Україна - Німеччина, Володимир Бойко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar