реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

РПЦ - не церква, а інструмент нацизму

17 квітня 2024 року за результатами всебічного обговорення на своєму засіданні делегати Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) прийняли резолюцію про необхідність протистояти тоталітарному режиму путіна та його війні проти демократії.

У резолюції ПАРЄ підтвердила, що за путіна рф перетворилася на фактичну диктатуру, та закликала:

- офіційно визнати нелегітимність путіна як президента рф. В документі зазначається, що російський диктатор перебуває при владі безперервно з 2000 року, а поправки до Конституції РФ, прийняті в липні 2020 року і визнані нелегітимними Венеціанською комісією та Асамблеєю, дозволяють йому залишатися на посаді до 2036 року;

- посилити режим санкцій проти росії як держави-спонсора тероризму, а також проти режиму лукашенка в білорусі;

- визнати РПЦ інструментом російського впливу та пропаганди, що не має нічого спільного зі свободою віросповідання та вираження поглядів, а також ставитися до Патріарха Кирила та російської православної ієрархії як до продовження неоімперської ідеології «русского міра».

Ієрархія Московського Патріархату відстоює цю ідеологію, оголошуючи війну проти України та «сатанинського» Заходу «священною війною всіх росіян». 28 березня 2024 учасники Російського народного собору під керівництвом московського патріарха Кирила прийняли "наказ", в якому описали російське вторгнення в Україну як "священну війну", де Москва захищає світ від "осатанілого Заходу".

Там назвали "спеціальну військову операцію" (так російська влада і пропагандисти описують війну в Україні) "новим етапом національно-визвольної боротьби російського народу, яка ведеться на землях Південно-Західної Русі з 2014 року проти злочинного київського режиму і колективного Заходу, який за ним стоїть".

Документ опублікований на офіційному сайті Московської патріархії. Там також йдеться про те, що "вся територія сучасної України має ввійти в зону виключного впливу Росії".

Асамблея засуджує таку риторику і підкреслює, що підбурювання до вчинення злочину агресії, геноциду і воєнних злочинів є злочином саме по собі. Цю пропозицію вніс естонський делегат Ерік Крос.

Окрім того, ПАРЄ закликає створити створити міжнародний механізм компенсації для жертв російської агресії проти України. До нього мають бути негайно переведені заморожені російські активи, а також створити спецтрибунал для розслідування злочину війни проти України.

Щира подяка членам Постійної делегації ВРУ у Парламентській асамблеї Ради Європи за їх активну роботу!
Все йде до того, що московський патріарх Кіріл Гундяєв та очільники РПЦ МП за ідеологічну підтримку, обґрунтування та надихання/благословення війни росії проти України таки понесуть кримінальну відповідальність ще перед земними суддями.

Митрополит Євстратій, речник автокефальної ПЦУ, після собору у Москві написав у Фейсбуці: "З релігійної точки зору ідеологія "руського міра", яка потужно витісняє з життя РПЦ залишки православʼя і взагалі християнство - це єретичне вчення та новітня форма ідолопоклонства".

Він також порівняв заяви собору московського собору з часами Гітлера: "Це форма нацизму, яка виправдовує агресивну війну, терор, геноцид та інші злочини проти людяності".

Ярослава РІЗНИКОВА



Теги:Євстратій Зоря, РПЦ, Ярослава Різникова, нацизм, рашизм, ПАРЄ, патріарх Кіріл


Читайте також



Коментарі (0)
avatar