реклама партнерів:
Головна › Новини › Захоплення

«Розмова про мову» у КМЦ «Інтермеццо»

Чергову книгу для сімейного читання «Розмова про мову», а на думку редактора журналу «Літературний Чернігів» Михася Ткача найкращу з попередніх, презентувала у КМЦ «Інтермеццо» дитяча письменниця Тетяна Пакалюк. Книга вийшла друком у менському видавництві «Домінант», з яким авторка успішно працює уже кілька років.
Твір складається із двох частин, які органічно входять одна в одну: сюжетної частини – пригод хлопчика під час канікул у селі, та розповіді дідуся про нелегку долю української мови. Твір, як розповіла авторка, було написано напередодні Дня Незалежності: «Рядок йшов за рядком. Передсвятковий настрій з одного боку, а з іншого – роздуми над проблемами, і над тим, скільки втрачено можливостей, у нашому розвитку, спонукали до роботи».
Під час презентації у центрі уваги були, як зрозуміло з назви, мова і діти. Як зазначила авторка, діти – це посланники царства добра, а дорослі – це зіпсовані діти. Тож виникає резонне запитання навіщо працювати для зіпсованих дітей?
- Я вважаю, що сучасним дітям потрібно розповідати про складні проблеми, вони внутрішньо до цього готові, а не «захищати» їх. В тому числі це стосується і складних питань нашої історії.
«Та й тато з мамою завжди
Подбають про синка.
І відгородять від біди –
В них місія така».
Під час презентації Тетяна Пакалюк розповіла, що вона вже видала більше десяти книжок, власним коштом, без пошуків спонсорів, меценатів, державних програм підтримки.
- «Прочитавши мій перший твір, допомогу на видання книги надала моя свекруха, коли я ще працювала вчителем хімії. Головне почати. Нині задуми, теми, сюжети мене просто переповнюють. Відчуваю, що вже потрібен помічник.
У планах написання дитячого твору, ну просто актуального для наших днів, про … корупцію та фантастичної оповідки, де будуть пригоди у Седнівських підземеллях, подорожі в часі, пригоди і зустрічі сучасних школярів з Тарасом Шевченком».
Невипадково наприкінці книги наведено перелік директив, з назвами та датами, які «сприяли» розвитку українській мови. Адже і сьогодні можна почути від деяких «мудреців» запитання: мовляв, навіщо допомагати, захищати українську мову?
Невипадково презентація відбулася 9-го листопада, адже це День української писемності та мови. Серед присутніх були гості – студенти та школярі, яким по закінченню були вручені подарунки від Тетяни Пакалюк та КМЦ «Інтермеццо».

Олександр ЯСЕНЧУК









/>








Коментарі (0)
avatar