реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Росія п’є… одеколон

«Да если б водку гнать не из опилок, то что б нам было с трёх, четырех, пяти бутылок?» -- співав Володимир Висоцький
І був правий, тому що Росія п’є вже навіть не горілку, а…
У листопаді 2009 року у 23 регіонах Росії споживання алкогольних сурогатів – технічних рідин і лосьйонів зросло на 9% у порівнянні з жовтнем.

Якщо спроектувати кількість випитих сурогатів за місяць на всю країну, виходить, що Росія випиває 130–150 мільйонів літрів лікувально-косметичних засобів на рік. При цьому загалом пияцтво в Росії досягло рівня часів перебудови - алкогольні напої вживають 74% росіян, передають "Новые Известия".

Моніторинг споживання дешевої парфумерії і очищувачів, до складу яких входить етиловий спирт, показав, що у більшості російських міст таку продукцію в роздріб почали купувати частіше в середньому у 1,4 рази.

Водночас у деяких містах, завдяки "заходам боротьби з ринком сурогатного алкоголю" продажі косметично-парфумерних і технічних рідин знизилися – зокрема, у Челябінську, Тольятті, Саранську.

Але експерти ставляться до цього скептично. Вони зазначили, що просто споживачі сурогатів перейшли на самогон або "побутову хімію".

Серед найпопулярніших сурогатних "напоїв" фахівці виділяють лосьйони "Огірковий", "Глід", "Звіробій", "Женьшень", "Перець"; "Запашні води Ясон", "Аромат Черешні", "Аромат лимонний", "Фруктова", одеколон "Гвоздика", тонік для обличчя "Березові бруньки", одеколон "Тройний", антисептик "Марат", засіб гігієнічно-профілактичний для рук "Клин", засіб для ванн "Трояр".

Заступник глави думського Комітету республіки з охорони здоров’я Микола Герасименко не здивований зростанням споживання сурогатів.

"Одними словами і соціальною рекламою проблему не вирішити. Потрібні рішучі дії уряду – спирт для галенових препаратів має бути таким же дорогим, як і для горілки, а можливо, і дорожчим. Потрібно змінити розфасовку – максимум 40 мл. Додати явно синтетичне забарвлення і відлякуючий запах. Ми давно пропонували також замінити спиртні розчини водними", - зауважив Герасименко.

До 2015 року федеральна служба РФ з регулювання алкогольного ринку обіцяла подолати нелегальний ринок алкоголю. Відомство представило проект концепції, в якому йдеться про акцизи, ціни, обмеження в торгівлі, розвиток спорту і фізкультури тощо. Водночас розділу про боротьбу з сурогатами в документі немає. (За інформацією сайту «Народний оглядач»).




Теги:сурогати, алкогольний ринок, побутова хімія., одеколон, лосьйон, Володимир ВИСОЦЬКИЙ



Коментарі (0)
avatar