реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ ЄПИСКОПА ЧЕРНІГІВСЬКОГО І НІЖИНСЬКОГО ІЛАРІОНА

РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ ЄПИСКОПА ЧЕРНІГІВСЬКОГО І НІЖИНСЬКОГО ІЛАРІОНА боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним Чернігівської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату.


Дорогі браття і сестри!


Христос народився! Славімо Його!


«Таїнство дивне бачу і преславне: небо – вертеп; престіл херувимський – Діву; ясла - вмістилище, де возліг невмістимий Христос Бог; Його ж, оспівуючи, величаємо» (Ірмос 9-ої пісні канону свята Різдва Христового).
Словами цього прекрасного піснеспіву Церква розкриває нам тайну пришестя у світ Спасителя, Господа нашого Ісуса Христа. Вже більше ніж 2000 років пройшло з тих пір, як на землі втілився Син Божий і весь світ, як християнський, так і нехристиянський, веде сьогодні своє літочислення від цієї дивовижної Події – Різдва Христового. Світ цим свідчить, що в історії людства немає більш визначної події, ніж народження Спасителя роду людського.
Втілення Бога Слова – це безцінний дар Божественної Любові людині. Бог принизив Себе і увійшов в убогий вертеп, щоб взяти наші скорботи і хвороби, спасти нас від гріха і разом із Собою ввести у Небесне Царство. Відтепер тільки з Ним і в Ньому – Вифлеємському Немовляті – полягають весь сенс, радість і повнота нашого життя.
Своїм Пришестям у світ Спаситель наш примирив Небо із землею і Бога з людиною. «І Слово стало плоттю, і вселилося між нами, повне благодаті й істини» (Ін. 1, 14), – так говориться в Євангелії від Іоана про втілення Слова – Сина Божого – і про Пришестя Його на землю.
Багато століть минуло після гріхопадіння прабатьків, коли людина позбавила себе безпосереднього спілкування з Богом. Змінювалися покоління, і люди втрачали первісну духовну чистоту, віддаляючись від Єдиного Істинного Бога. Тільки деякі зберігали і передавали нащадкам віру в обітницю Небесного Отця про Месію, тобто про Христа Спасителя, і очікували Його пришестя в світ.
Коли сповнилися часи, явився у плоті від Пречистої Діви Марії Господь наш Ісус Христос (1 Тим. 3, 16). Він приніс на землю повноту Божественної благодаті, дав людям «силу бути дітьми Божими» (Ін.1, 12), утвердив їх у добрі та істині, дарував можливість входження у Царство Боже. Це Царство є «праведність, і мир і радість у Святому Духові» (Рим. 14, 17).
Різдво Христове поклало початок оновлення світу і новому благодатному спілкуванню з Богом, воно дало нам «утішення вічне та добру надію в благодаті» (2 Сол. 2, 16). Народжений Господь вказав нам мету і сенс життя, бо Він –«наша Істина, Життя і Путь нашого спасіння» (Ін. 14, 6).
У це велике свято любові і миру звертаюся до вас, дорогі у Христі, та з сердечною любов'ю закликаю кожного з вас до виконання свого християнського обов'язку: до створення у житті нашому й у наших душах істинного миру, до відновлення святоотцівських духовних цінностей і традицій, до милосердя і любові до своїх ближніх – всіх, хто нас оточує.
У ці святі дні, дні явлення у світ Сина Божого, ми повинні відкинути від себе все, що віддаляє нас від Бога. Очистившись постом і молитвою, і умертвивши пристрасті душ і тіл наших, возрадуємось народженню Господа нашого Ісуса Христа, який втілився від Духа Святого і Марії Діви, і став Людиною.
У день Різдва Христового немає нікого, хто був би забутий, обділений або непомічений. Христос Спаситель народжується у плоті в наш грішний світ для того, щоб кожній людині відкрити шлях до примирення з Богом, щоб кожна людина, піднімаючи свої очі і увагу до неба, мала можливість назвати Творця всього видимого і невидимого світу своїм Отцем.
Минулий 2011 рік був роком милості Божої для Чернігівської єпархії. З Божою допомогою були віднайдені мощі преподобного Меркурія Бригинського і відбулось прославлення його в лику святих. Чесні мощі преподобного Меркурія знаходяться у кафедральному соборі святої великомучениці Катерини м. Чернігова, а душею він перебуває у Царстві Небесному, в оселях Божих. Ця подія для всіх нас є прикладом і великою милістю від Бога. Прикладом – бо преподобний Меркурій своїм життям показує нам як можна досягти святості і Царства Божого у теперішній час, а милість Божа полягає у тому, що ми, грішні, маємо великого угодника Божого, заступника і молитвеника перед Престолом Всевишнього за всіх нас, за кожного, хто з вірою, смиренням і чистим серцем звертається до нього у своїх молитвах. Канонізація преподобного Меркурія зміцнює нашу віру, укріпляє наш дух у досягненні святості в особистому житті і додає нам сил в утвердженні в Україні єдиної Помісної Української Православної Церкви.
Від усієї душі вітаю вас, дорогі отці, браття і сестри зі святом Різдва Христового. Бажаю, щоб Богомладенець Христос сподобив усіх нас насолодитися духовно-радісним переживанням цієї спасительної події. Нехай світло розуму, яке прийшло разом із Спасителем у світ, ніколи не залишає нас; і нехай воно допомагає нам влаштовувати своє життя на спасіння, перемагаючи всі спокуси сучасного світу. Нехай неземна радість наповнить наші душі, зігріє серця і нагадає кожному з нас, що справжнє життя – це життя з Богом і у Бозі.
У ці радісні дні, вітаю з величним святом Різдва Христового владу, силові структури, органи місцевого самоврядування. Сердечно вітаю боголюбивих пастирів, чесне чернецтво та всіх вірних Чернігівської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату. Вітаю з Різдвом Христовим православних братів і сестер Московського Патріархату у Чернігівській та Ніжинській єпархіях, а також всіх християн Чернігівщини.
Нехай благословить усіх нас Господь наш Ісус Христос, Який народився у Вифлеємі, Своїм небесним благословенням і подасть нам Свою всесильну допомогу у проходженні земного життя в радості віри, в надії вічного спасіння, в мирі й благополуччі. Нехай укріпить наші тілесні і душевні сили для продовження в Новолітті самовідданої праці на благо Святої Православної Церкви і на славу нашої Богом береженої України та Чернігівської землі, якій ми всі щиро бажаємо подальшого процвітання та миру.

Христос народився, славімо Його!


ІЛАРІОН,


ЄПИСКОП ЧЕРНІГІВСЬКИЙ І НІЖИНСЬКИЙ


ЧЕРНІГІВ,


РІЗДВО ХРИСТОВЕ 2011/2012 рр.








Коментарі (0)
avatar