реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Режисер, який воює

13 липня виповнюється 47 років відомому українському режисеру, сценаристу, письменнику, військовому, колишньому політв'язню кремля, лавреату премії А.Сахарова за свободу думки Європарламенту, Шевченківському лаареату, інших премій і нагород - Олегу Сенцову

У перші дні широкомасштабного вторгнення рф Олег Сенцов вступив до лав територіальної оборони ЗСУ.
Місяць тому Олега Сенцова підвищили у званні. "Погон наздогнав мене на запорізькому напрямку, де вже шостий день мій підрозділ веде важкі бої. Нам не легко, але ми виконаємо свою роботу. Честь маю!", – написав тодв Сенцов під фото свого нового погона.". А кілька днів тому він отримав контузію під час бойових дій на фронті. Бажаємо йому найшвидшого одужання.

"Війна - це не завжди контактні бої, атаки чи спецоперації. Переважно ти займаєшся побутом, переховуєшся від ворожої артилерії та чекаєш. Чекаєш коли почнуть насипати, чи коли припинять, чи коли з’явиться ворог. Полювання на літаки та вертушки заняття цікаве, але вимагає витримки та певних ризиків. Бо під час захоплювання цілі, прибори показують пілоту місце розташування стрілка.", - Олег Сенцов.

Народився він у Сімферополі. У 1998 р. закінчив Київський Національний економічний університет. Відвідував кінематографічні курси в москві.

У 2012 дебютував зі своїм першим повнометражним фільмом "Гамер" на міжнародному фестивалі в Роттердамі.
Відтоді як почався Євромайдан, Олег Сенцов став його активним учасником, приєднався до активістів Автомайдану. Після початку тимчасової анексії Криму росією він часто їздив до рідного Сімферополя, де намагався організувати мітинги "За єдину країну", а також постачав продуктами та усім необхідним українських військових, які перебували в Криму.

У травні 2014 р. був затриманий у Сімферополі російськими силовими структурами за звинуваченням в підготовці терактів біля пам'ятника леніну, мемориалу Вічного вогню і офісів кримських проросійських організацій. А 25 серпня 2015 р. засуджений за звинуваченням у тероризмі до 20 років позбавлення волі з відбуванням покарання у колонії суворого режиму. Під час оголошення вироку Сенцов і Кольченко співали гімн України. 7 вересня 2019 р. був повернутий в рамках обміну російських злочинців з України на українських військовополонених з рф.

У грудні минулого року Олег Сенцов знову став татом. Він повідомив у ф/б про народження сина Дем'яна.

Олександр ТУРЧИНОВ



Теги:Олександр Турчинов, Сімферополь, Олег Сенцов, українське кіно, широка війна


Читайте також



Коментарі (0)
avatar