реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

“Рандеву” ніжинської містобудівної ради по “Гоголь авеню”

Від обговорень до наочного огляду перейшла містобудівна комісія у Ніжині.
Минулого тижня радник міськго голови Сергій Охонько ініціював розгляд проєкту реконструкції всієї вулиці Гоголя, повідомляє Нежатин

Напрацювання попередньої влади з проєктантом не відображали автентичність головної “родзинки” міста і аж ніяк не підкреслювали її унікальність й історичне минуле. Не зважаючи на те, що проєкт не відповідав усім нормам і розумінню реставрації даної історичної вулиці, з міського бюджету на нього були виділені кошти. Тому комісією було вислухано місцевих істориків, краєзнавців, культурологів. Пропозиції були цікавими, слушними й окреслювали головні пріоритети: пішохідна зона вулиці має своїм покриттям відображати епохи; фасади будівель мають позбутись сучасних рекламних оформлень і оздобитись в історичний вигляд, а туристичні маршрути мають поповнитись новими цікавими об’єктами.

Аби візуалізувати й уявити як це буде виглядити, члени містобудівної комісії зібрались 22 грудня на вулиці Гоголя.

Перш за все присутні обговорили, якою має бути бруківка і який проміжок дороги займатиме її вимощення, і чи варто покривати пішохідну частину дерев’яними дубовими колодами. Це має бути не лише красиво, але й практично – зійшлись на такій думці члени містобудівної ради.

Звісно, що викласти сучасну плитку – це було б найоптимальнішим варіантом, але Гоголівська так довго ховала своє історичне обличчя за “радянскою” ширмою, що вже заслуговує на повну “ревіталізацію” з усіма її нюансами.

Спільнота істориків розповіла про своє бачення. Хто як не вони зацікавлені в тому, аби вулиця відображала свої легенди, історію та атмосферу. Щодня десятки туристів приїжджають до Ніжина, перед цим прочитавши цікаві факти про місто і його особливості. Тож, проходячи Гоголівською, їм хочеться відчути певний дух історії, який зараз ховається під потрощеним асфальтом, та застрілою фарбою фасадів. Вхід вулиці запропнували доповнити репродукцією “Київська брама”, яка в давнину була своєрідним в’їздом до історичного центру. Поверх дороги розмістити “асоціативний ряд з металивих пластин, які символізують ту чи іншу складову туристичного маршруту: “книжка”, “корабель”, “монети”, “кавове зерно”, “вій”. і тд… Також прозвучала ідея поставити малу архітектурну форму – карету “Чічікова” з сюжета Гоголя про “Мертві душі”, який їдучи по тодішній вулиці, бився головою об поверхню карети, прямуючи до центра.

Археологи наголошували, що такі ідеї – це чудово, але для початку потрібно поспілкуватись із будівельниками і архітектороми, щоб вся ця красива концепція була практичною і водночас зручною для пішоходів. Також потрібно зробити розріз грунту для визначення, на якій глибині лежить бруківка і дерв’яні колоди.

Також комісія пройшла вулицею Богушевича, адже зараз в планах зробити ремонт її дорожнього покриття.

В ході зустрічі були вироблені уточнення з точки зору краєзнавства та туризму, які будуть включені до проєкту реконструкції на завтрашньому засіданні містобудовної ради.



Теги:Ніжин, Архітектура, Гоголь авеню, старовина


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
0
1
Ніяка не авеню ( https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%8E ), а променад ( https://u.to/kSujGg ). Традиційне місце піших прогулянок корінних ніжинців, місце їх зустрічей.
avatar